Data: 2001-09-24 18:59:05
Temat: Re: fois gra, gulasz watróbkowy
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Wladyslaw Los <w...@t...com.pl> a écrit dans le message :
1f095d3.c838kt176yhq8N%w...@t...com.pl...
> Pawel Stankiewicz <r...@p...interia.pl> wrote:
>
> >
> > Chcialbym zrobic gulasz watróbkowy (podobno nazywa sie to fois gras).
Nie
> > wiem jak sie to robi, ale ma kolor brazowy :)
> >
> > Czy ktos moglby podac mi przepis ?
>
> Foie gras to francuska nazwa przerosnietych watrobek ze specjalnie
> tuczonych gesi. Nieco kosztowny delikates jak na surowiec do gulaszu,
Masz racje, pomieszanie z poplataniem. "Foie gras" na gulasz jakos sie nie
nadaje (bo sie topi). Istnieje natomiast dobry (bardzo!) pasztet z gesich
watrobek, zwany "strasburskim". Moze o to ci chodzi ?
--
Niesz !
|