Data: 2015-12-02 16:10:12
Temat: Re: [gdzie] sok z kiszonej kapusty (w 3c) :)
Od: FEniks <x...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2015-12-02 o 08:25, FEniks pisze:
> W dniu 2015-12-01 o 23:11, yapann pisze:
>
>>
>> w zasadzie to możńa powiedziedć moze że kiszona to taka hodowla - nie
>> było witaminy C a się pojawiła
>
> A to już jest kuriozum, które mną wstrząsnęło! W kapuście nie było
> witaminy C??? Kto to takie farmazony wypisuje? Poszukując
> dokładniejszych i bardziej wiarygodnych informacji na ten temat,
> znalazłam, że w _świeżej_ kapuście na 100g jest 48mg wit. C, podczas
> gdy w kiszonej zaledwie 20mg. Być może kapusta
nie "kapusta" a "kiszenie" oczywiście tu miało być
> jest najoszczędniejszym dla wit. C przetworzeniem tego warzywa, w
> porównaniu z gotowaniem na przykład.
> No i na pewno w procesie kiszenia staje się _kwaśniejsza_ w smaku, ale
> to nie znaczy, że ma więcej witaminy.
Ewa
|