Data: 2001-10-28 12:49:03
Temat: Re: gicz cieleca - osso buco - dluuugie
Od: b...@d...com.pl (Herbatka)
Pokaż wszystkie nagłówki
To tak na wszelki wypadek podaje pare przepisow na osso buco.
Ossobuco alla milanese
4 grube plastry giczy cielecej (musi byc pocieta w poprzek i z koscia - stad
nazwa potrawy - ossobuco - dziurawa kosc - podczas duszenia wychodzi z niej
szpik i kostka ma w srodku dziure)
sol
pieprz
4 lyzki maki
5 lyzek oliwy z oliwek
40 g masla
2 cebule
2 zabki czosnku
2 marchewki
1 lodyga selera naciowego
2 galazki tymianku
1 listek laurowy
skorka z polowki malej cytryny
200 ml bialego wytrawnego wina
200 ml bulionu miesnego
3 pomidory
1 lyzka koncentratu pomidorowego
gremolata:
4 zabki czosnku
skorka otarta z 1 cytryny
2 lyzki drobno posiekanej natki pietruszki
Mieso solimy, oproszamy pieprzem i obtaczamy w mace. Smazymy na rozgrzanej
oliwe z maslem w szerokim rondlu - po zbrazowieniu wyjmujemy i dostawiamy w
cieple miejsce. Cebule, czosnek, marchew i seler czyscimy, myjemy, kroimy w
kosteczke i dusimy krotko na tluszczu pozostalym ze smazenia miesa.
Nastepnie dodajemy tymianek, listek laurowy, skorke z cytryny i wino z
bulionem. Pomidory parzymy, obieramy ze skorki, wypestkowujemy, drobno
siekamy i dodajemy wraz z koncentratem do warzyw. Mieszamy, dodajemy mieso i
dusimy na wolnym ogniu ok. 1,5 godz, pod przykryciem. Pod koniec duszenia
przygotowujemy gremolate: siekamy drobno czosnek i mieszamy ze skorka
cytryny i natka. Plastry miesa ukladamy na talerzach, polewamy sosem i
posypujemy gremolata. Podajemy do tego risotto alla milanese. Ossobuco tak
jak bigos - odgrzewane jest duzo lepsze.
Ossobuco alla fiorentina
4 plastry giczy cielecej o grubosci ok. 3 cm
sol i pieprz
maka
1/4 szklanki oliwy z oliwek
1 marchew, pokrojona w kostke
1 lodyga selera lodygowego, pokrojona w kostke
1 mala czerwona cebula, pokrojona w kostke
1 szklanka drobno pokrojonych pomidorów bez skorki
2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
2 szklanki bulionu miesnego
1 lyzeczka posiekanego swiezego tymianku (lub 0,5 lyzeczki suszonego)
1 lyzeczka posiekanej swiezej szalwi (lub 0,5 suszonej)
1 lyzeczka posiekanego swiezego oregano (lub 0,5 suszonego)
0,5 lyzeczki swiezo startej skorki z cytryny
Mieso solimy, oproszamy pieprzem i obtaczamy w mace. Podsmazamy na oliwe w
naczyniu zaroodpornym i odstawiamy na bok. Na tluszcz wrzucamy teraz warzywa
i podsmazamy do zeszklenia cebuli. Nastepnie dodajemy pomidory, wino, bulion
i przyprawy. Zagotowujemy, dodajemy mieso i calosc wstawiamy do piekarnika
rozgrzanego do 180 stopni na ok. 2- 2,5 godziny. Podajemy z gremolata.
i jeszcze
ossobuco z prawdziwkami
10 dag suszonych prawdziwkow, namocznych przez 20 min w cieplej wodzie
1,5 puszki pomidorow pelati
12 plastrow giczy cielecej o grubosci ok. 3 cm
maka
sol i pieprz
3 lyzki masla
3-5 lyzek oliwy
6 duzych marchwi, pokrojonych w kostke
6 lodyg selera, pokrojonych w kostke
1,5 sredniej cebuli pokrojonej w kostke
3 szklanki wytrawnej marsali
3 szklanki bulionu miesnego
2 lyzki drobno posiekanej natki
Metodologia przygotowania taka sama, jak w poprzednich wersjach - wyplukane
grzyby dodajesz razem z warzywami.
Gdzies jeszcze mialam ossobuco z sokiem z pomaranczy - jak beda chetni to
wygrzebie przepis - poki co musze wytrzec klawiature, bo ja zaslinilam
kompletnie - uwielbiam ossobuco :-)
Herbatka
galeria grupy kulinarnej: http://www.pl-rec-kuchnia.prv.pl/
jesli chcesz dodac do niej swoje zdjecie - przeslij je na adres:
b...@d...com.pl
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|