Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!fu-berlin.de!cpk-new
s-hub1.bbnplanet.com!news.gtei.net!newscon04.news.prodigy.com!news-k12.news.pro
digy.com!prodigy.com!not-for-mail
From: "Feliks" <f...@p...net>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: golabki w lisciach winogron
Date: Tue, 11 Apr 2000 17:51:12 -0700
Organization: Prodigy Internet http://www.prodigy.com
Lines: 51
Message-ID: <8d0h56$a82e$2@newssvr03-int.news.prodigy.com>
References: <3...@m...desy.de>
<4...@P...nih.gov>
NNTP-Posting-Host: lsana040-1267.splitrock.net
X-Trace: newssvr03-int.news.prodigy.com 955500518 4504157 63.255.38.251 (12 Apr 2000
00:48:38 GMT)
X-Complaints-To: a...@p...net
NNTP-Posting-Date: 12 Apr 2000 00:48:38 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.3825.400
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.3825.400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:26682
Ukryj nagłówki
"Agnieszka Szalewska-Palasz" <s...@n...gov> wrote in message
news:4.2.0.58.20000411183552.02047460@POserver-s.nih
.gov...
>
> >Agnieszka Szalewska-Palasz wrote:
> > >
> > > Czy do takich golabkow potrzebne sa specjalne liscie? zakladam ze tak.
Bo
> > > smak ma to zdecydowanie inny niz kapusciane.
> > > Cyz ktos kiedy przyrzadzal, i podzieli sie doswiadczeniami?
> > >
> >Witaj,
> >Zdecydowanie sa to liscie winogron w ( slazlake - po niemiecku ) solance.
> >Probowalem kiedys takie liscie zrobic domowym sposobem ale byly zbyt
> >gorzkie, pewnie nie ta odmiana winogron i rosnace w klimacie Polski
> >poludniowej.
> >Liscie kupuje paczkowane w sklepie w Hamburgu, okolo 3 DM.
> >Zauwazylem ze sa tylko sezonowo czyli jesienia, zima i wiosna.
> >Przepis z opakowania moge podac jutro - po prostu kupie paczke.
> >Generalnie mozliwe jest wiele wariacji na temat farszu:
> >1.sam ryz + swieza mieta ( chyba tak jest w oryginale )
> >2. ryz + mieso mielone + przyprawy
> >3. ryz + ser typu Feta + mieta
> >4. sam ser typu Feta
> >5. z bryndza owcza ( bardzo ciekawe i chyba nie tak dalekie od Grecji )
> >Farsz zawijamy w liscie i ukladamy w rondelku. Zalewmy woda dodajac
> >troche oliwy z oliwek i sok z calej cytryny. Gotujemy powoli okolo
> >40 minut. Podajemy na zimno jako przystawke razem z tzatziki.
> >Pozdrawiam
> >Wojtek Wierba
>
>
> dzieki wielkie za oswiecenie mnie w sprawie golabkowej..hm, problemem beda
> chyba te liscie. Choc niby w Ameryce mozna wszystko kupic, jednakze moze
> nie ten sezon teraz? coz, popatrze, popytam, bo przepis brzmi smakowicie,
> az kusi wyprobowac. Chyba jakos je musza tu hodowac , te liscie znaczy,
nie
> golabki;-)), gdyz widzialam takowe zawijance w puszkach. Moze w koreanskim
> sklepie, oni tam takie cuda zielone maja, niektore jako zywo chwasty w
> miedzy przypominajace. Czy ktos z szanownych listowiczow mieszkajacych w
> Usia widzial takowe lisciaste winogronowe cuda? z moze sporzadzal sam?
>
> uklony
> Aga (coraz glodniejsza)
>
Nie patrz w sklepach koreanskich...to cos to napewno jakies
wodorosty..Szukaj u Zydow lub Arabow... Nieraz maja juz gotowe, malutkie
golabki z listkow winogron, ale mozna tez kupic same marynowane liscie...
F.
|