Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia grill wędzarnia Re: grill wędzarnia

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: grill wędzarnia

« poprzedni post następny post »
Data: 2010-10-07 14:07:51
Temat: Re: grill wędzarnia
Od: "kogutek" <k...@v...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki

>
> Użytkownik "kogutek" <k...@v...pl> napisał w wiadomości
> news:7d75.00000ca1.4cadb44e@newsgate.onet.pl...
> >> Użytkownik "kogutek" <k...@v...pl> napisał w wiadomości
> >> news:7d75.00000c3f.4cac9ac4@newsgate.onet.pl...
> >> > Nie ważne że są czasami smaczne.
> >>
> >> Nie czasem tylko zawsze.
> >>
> >> > I to tylko dlatego że tam gdzie u Ciebie robi się dym jest za
> >> > wysoka temperatura. Tylko nie rzucaj argumentu ze to tradycyjna metoda
> >> > i
> >> > kiedyś
> >> > ludzie byli zdrowsi. Bo to nieprawda. 400 lat temu ludzie z trudem
> >> > dożywali
> >> > czterdziestki.
> >>
> >> Nie mam zamaiaru rzucać dziwnych argumentów ale z chęcią przeczytam jak
> >> zrobić wędzarnie w której ta temperatura będzie odpowiednia. Fajnie by
> >> było
> >> jakby ta wędzarnia była opalana tradycyjnym opałem a nie elektryczna
> >> (ograniczenia związane z lokalizacją). Niestety na wskazane przez Ciebie
> >> wcześniej wędzarnie mnie zwyczajnie w świecie nie stać, a z wyrobu
> >> domowych
> >> wędzonek nie mam zamiaru rezygnować.
> >>
> >> P.S. A przy okazji się zastanawiam ile bardziej jest szkodliwa wędzonka
> >> produkowana w sposób tradycyjny od wyrobów kiełbaso i szybkopodobnych
> >> sprzedawanych w naszych sklepach i marketach.
> >>
> >> --
> >> Pozdrawiam
> >>
> >> Tomasz
> >>
> >>
> > Tak samo są szkodliwe ze sklepu jak zrobione w kiepskiej wędzarni. Tylko w
> > innym
> > miejscu. Oni używają ultra czystych preparatów dymu w płynie i dobijają
> > ludzi
> > konserwantami dodawanymi w niesamowitych ilościach. Oraz brakiem
> > kosztownej
> > obróbki cieplnej. Przy kiepskim wędzeniu jest o wiele za dużo toksycznych
> > związków chemicznych. Nie da się bez elektryczności zrobić dobrego dymu.
> > To
> > znaczy się da ale nie warto. Drewno zaczyna się rozkładać już w
> > temperaturze ok
> > 120 stopni. Wystarczy kuchenka elektryczna z regulacją temperatury płytki.
> > Taka
> > za 4 dychy z Allegro jest w sam raz. Oryginalne zrąbki wędzarnicze i
> > kawałek
> > grubej blachy o średnicy płytki. Ustawiasz temperaturę na 300 stopni,
> > sypiesz
> > zrąbki i przyciskasz blachą. Jak to wszystko jest w szczelnej obudowie,
> > czyli w
> > wędzarni. To na początku tlące się zrąbki wypalą tlen i nie będą się mogły
> > zapalić. Cała filozofia zdrowego wędzenia. Na podobnej zasadzie działa
> > Bradley i
> > przemysłowe wędzarnie na drewno. Potrzebna jest tylko szczelna szafka. I
> > trzeba
> > wyczaić co ile dosypać nowych zrąbkow. Zrobiłem sobie wędzarnię działającą
> > na
> > tej zasadzie. Bez problemu mógłbym jej używać w mieszkaniu. Ale nie używam
> > bo
> > mam wynajęte w starej fabryce pomieszczenie na takie i inne rzeczy. Na
> > godzinę
> > wędzenia zużywam garść zrąbków. Nie rezygnuj z robienia samemu wędzonek.
> > Tylko
> > rob to z glową. Na początek zapomnij że są jakieś beczki, kanały dymowe. A
> > takich co o takich rozwiązaniach piszą traktuj jak wiejskich przygłupów.
> > Niestety w necie nie ma żadnych stron opisujących jak zrobić nowoczesną
> > wędzarnię. Jest jeden polski producent wędzarni elektrycznych. Ale nie
> > podam do
> > niego dresu. Poszedł na łatwiznę i wykorzystuje niewiedzę ludzi. Jego
> > wędzarnia
> > była by bardzo dobra ale nie zadbał o temperaturę rozkładu drewna.
> > Poprawić się
> > tego nie da.
> >
>
> sratatata...
> Wedzilo sie, wedzi i bedzie wedzic wlasnie takimi sposobami  o jakich mowie
> ja, pisze panslavista...
> i tego nie zmienisz chocbys nas nazywal niewiadomo jak.
> 90% wedzarn robionych dpomowymi sposobami stawianych w ogrodkach dzialkowych
> przy altankach jest wlasnie takich konstrukcji o jakich piszemy. Rownie
> dobrze mozesz powiedziec ze miesa pieczone na grillu to same kancerogenne
> zwiazki... A za to jakie smaczne :-)
> Wiec Tomku nie sluchaj kogutka ktory sie a choinki urwal i ma za duzo kasy z
> malo rozumku w swojej czaszeczce :-).
> On nawet nie slyszal o wedzeniu w niskich temperaturach wlasnie w dymie (300
> stopni... mozna i tak tylko po co?)
> Wielu rzeczy jeszcze musi sie biedaczek nauczyc i (przynajmniej probowac,
> chociaz kiepsko mu to idzie) zrozumiec :-P
>
90% wędzarni. 100% much je gówno. Też jesz? Dla mnie Panslavista to marny wzorzec.

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
07.10 Panslavista
07.10 Bożena
07.10 Panslavista
07.10 kogutek
07.10 konieczko
07.10 kogutek
07.10 konieczko
07.10 kogutek
07.10 Ikselka
07.10 Ikselka
07.10 kogutek
08.10 Panslavista
08.10 Misiek
08.10 Misiek
08.10 Misiek
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6