Data: 2010-10-07 14:07:51
Temat: Re: grill wędzarnia
Od: "kogutek" <k...@v...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
>
> Użytkownik "kogutek" <k...@v...pl> napisał w wiadomości
> news:7d75.00000ca1.4cadb44e@newsgate.onet.pl...
> >> Użytkownik "kogutek" <k...@v...pl> napisał w wiadomości
> >> news:7d75.00000c3f.4cac9ac4@newsgate.onet.pl...
> >> > Nie ważne że są czasami smaczne.
> >>
> >> Nie czasem tylko zawsze.
> >>
> >> > I to tylko dlatego że tam gdzie u Ciebie robi się dym jest za
> >> > wysoka temperatura. Tylko nie rzucaj argumentu ze to tradycyjna metoda
> >> > i
> >> > kiedyś
> >> > ludzie byli zdrowsi. Bo to nieprawda. 400 lat temu ludzie z trudem
> >> > dożywali
> >> > czterdziestki.
> >>
> >> Nie mam zamaiaru rzucać dziwnych argumentów ale z chęcią przeczytam jak
> >> zrobić wędzarnie w której ta temperatura będzie odpowiednia. Fajnie by
> >> było
> >> jakby ta wędzarnia była opalana tradycyjnym opałem a nie elektryczna
> >> (ograniczenia związane z lokalizacją). Niestety na wskazane przez Ciebie
> >> wcześniej wędzarnie mnie zwyczajnie w świecie nie stać, a z wyrobu
> >> domowych
> >> wędzonek nie mam zamiaru rezygnować.
> >>
> >> P.S. A przy okazji się zastanawiam ile bardziej jest szkodliwa wędzonka
> >> produkowana w sposób tradycyjny od wyrobów kiełbaso i szybkopodobnych
> >> sprzedawanych w naszych sklepach i marketach.
> >>
> >> --
> >> Pozdrawiam
> >>
> >> Tomasz
> >>
> >>
> > Tak samo są szkodliwe ze sklepu jak zrobione w kiepskiej wędzarni. Tylko w
> > innym
> > miejscu. Oni używają ultra czystych preparatów dymu w płynie i dobijają
> > ludzi
> > konserwantami dodawanymi w niesamowitych ilościach. Oraz brakiem
> > kosztownej
> > obróbki cieplnej. Przy kiepskim wędzeniu jest o wiele za dużo toksycznych
> > związków chemicznych. Nie da się bez elektryczności zrobić dobrego dymu.
> > To
> > znaczy się da ale nie warto. Drewno zaczyna się rozkładać już w
> > temperaturze ok
> > 120 stopni. Wystarczy kuchenka elektryczna z regulacją temperatury płytki.
> > Taka
> > za 4 dychy z Allegro jest w sam raz. Oryginalne zrąbki wędzarnicze i
> > kawałek
> > grubej blachy o średnicy płytki. Ustawiasz temperaturę na 300 stopni,
> > sypiesz
> > zrąbki i przyciskasz blachą. Jak to wszystko jest w szczelnej obudowie,
> > czyli w
> > wędzarni. To na początku tlące się zrąbki wypalą tlen i nie będą się mogły
> > zapalić. Cała filozofia zdrowego wędzenia. Na podobnej zasadzie działa
> > Bradley i
> > przemysłowe wędzarnie na drewno. Potrzebna jest tylko szczelna szafka. I
> > trzeba
> > wyczaić co ile dosypać nowych zrąbkow. Zrobiłem sobie wędzarnię działającą
> > na
> > tej zasadzie. Bez problemu mógłbym jej używać w mieszkaniu. Ale nie używam
> > bo
> > mam wynajęte w starej fabryce pomieszczenie na takie i inne rzeczy. Na
> > godzinę
> > wędzenia zużywam garść zrąbków. Nie rezygnuj z robienia samemu wędzonek.
> > Tylko
> > rob to z glową. Na początek zapomnij że są jakieś beczki, kanały dymowe. A
> > takich co o takich rozwiązaniach piszą traktuj jak wiejskich przygłupów.
> > Niestety w necie nie ma żadnych stron opisujących jak zrobić nowoczesną
> > wędzarnię. Jest jeden polski producent wędzarni elektrycznych. Ale nie
> > podam do
> > niego dresu. Poszedł na łatwiznę i wykorzystuje niewiedzę ludzi. Jego
> > wędzarnia
> > była by bardzo dobra ale nie zadbał o temperaturę rozkładu drewna.
> > Poprawić się
> > tego nie da.
> >
>
> sratatata...
> Wedzilo sie, wedzi i bedzie wedzic wlasnie takimi sposobami o jakich mowie
> ja, pisze panslavista...
> i tego nie zmienisz chocbys nas nazywal niewiadomo jak.
> 90% wedzarn robionych dpomowymi sposobami stawianych w ogrodkach dzialkowych
> przy altankach jest wlasnie takich konstrukcji o jakich piszemy. Rownie
> dobrze mozesz powiedziec ze miesa pieczone na grillu to same kancerogenne
> zwiazki... A za to jakie smaczne :-)
> Wiec Tomku nie sluchaj kogutka ktory sie a choinki urwal i ma za duzo kasy z
> malo rozumku w swojej czaszeczce :-).
> On nawet nie slyszal o wedzeniu w niskich temperaturach wlasnie w dymie (300
> stopni... mozna i tak tylko po co?)
> Wielu rzeczy jeszcze musi sie biedaczek nauczyc i (przynajmniej probowac,
> chociaz kiepsko mu to idzie) zrozumiec :-P
>
90% wędzarni. 100% much je gówno. Też jesz? Dla mnie Panslavista to marny wzorzec.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|