Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: Konrad Kosmowski <k...@k...net>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: groszek cukrowy
Date: Sat, 1 Apr 2006 00:23:14 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 51
Message-ID: <e0ka7r$mvv$4@nemesis.news.tpi.pl>
References: <e0k3sq$bkb$1@nemesis.news.tpi.pl> <e0k4p0$o2k$1@atlantis.news.tpi.pl>
<e0k526$e22$1@nemesis.news.tpi.pl> <e0k5bp$pvm$1@atlantis.news.tpi.pl>
<e0k7r7$juh$1@nemesis.news.tpi.pl> <e0k9co$9pf$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: dll141.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1143843899 23551 83.24.41.141 (31 Mar 2006 22:24:59 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 31 Mar 2006 22:24:59 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Sylpheed-Claws 2.0.0 (GTK+ 2.8.15; i386-redhat-linux-gnu)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:264585
Ukryj nagłówki
** Panslavista wrote:
>> świeży, zielony, w strączkach, na tacce, pod folią, import Kenia, w
>> supermarkecie Carrfour (czy jak się to tam pisze) :-)
> Trzeba sprawdzić, czy strąki nie mają łusek, ponieważ można wtedy
> uzyć w całości.
Te nie mają, po te same specjalnie bywam w tym Carrefour, chociaż mi
nie po drodze. :)
> Ja zrobiłbym z tego wiosenną zupę jarzynową z ryżem i śmietaną, ale
> można z tartą bułką tak jak fasolkę. Najlepiej proste potrawy z
> pierwszych nowalijek, aby oswoić smaki...
Ja bym użył w jakimś daniu smażonym na woku, w sumie do wielu się
nadaje, z tym że raczej łagodnych.
Np. takie o:
- rzeczony zielony groszek
- pieczarki (tylko jakieś względnie naturalne)
- cebula dymka (chyba wiosennie?)
- kiełki sojowe (z założenia maks świeżości)
- poszatkowana odrobina czosnku i imbiru
- olej do smażenia
- wino ryżowe
- dwie łyżeczki sosu ostrygowego
- łyżka sosu sojowego (jasny)
- pół łyżeczki cukru
- dwie łyżki ciepłej wody
- odrobina MSG (albo i nie)
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- łyżeczka kukurydzianej
Składniki z drugiej listy połączyć w sos, gładko rozmieszać. Woka
rozgrzać. Wrzucić imbir, czosnek, groszek. Smażyć minutę, dorzucić
pieczarki (pokrojone w paski bez nóżki), smażyć dwie min. razem,
dorzucić dymkę pociętą w piórka, smażyć minutę. Dorzucić kiełki, podlać
odrobinę winem, przesmażyć poł minuty, dodać sos, przesmażyć mieszając
aż sos się rozprowadzi i zgęstnieje.
Gotowe. Posypać poszatkowanym szczypiorem, podać z ryżem.
Chyba wiosenne. ;)
--
+ ' .-. .
. http://kosmosik.net/ * ) )
* . . '-' . kK
|