Data: 2004-01-02 20:21:32
Temat: Re: historia naszych trunkow
Od: b...@i...com.pl (Barbara)
Pokaż wszystkie nagłówki
From: "Marcin E. Hamerla" X...@X...Xonet.Xpl.remove_X
| Barbara napisal(a):
|
| | "...mieszanka wodno-spirytusowa podlega obróbce za pomocą aktywnego
| | węgla i dwukrotnej filtracji. Mendelejew zwrócił uwagę na
| | specyficzną cechę spirytusu, mianowicie przy połączeniu z wodą
| | mieszanina ulega zagadkowemu sprężeniu (500 g wody i 500 g
| | spirytusu daje w rezultacie 941 g wódki).
|
| Waldkowi chodzi o ten fragment w nawiasach. Bo w istocie jest bez
| sensu. Dziennikarz, ktory to skads tam przepisywal nie bardzo sie
| orientuje w naukach scislych.
|
| | Natomiast podwazanie rzetelnosci artykulu jest co najmniej dziwne.
| | Barbara
|
| j.w.
| Pozdrowienia, Marcin E. Hamerla
Jak wyzej.. mowisz?
zatem, wg Ciebie i Walda, ktorzy , jak nalezy domniemac, jestescie
przedstawicielami nauk scuislych, szczegolnie z zakresu chemii..
mozna takie wnioski wysnuwac wprost..
no coz... 'wicie, rozumicie'.. ja nie lubie przyjmowac niczego na wiare..
zatem prosze mi udowodnic, ze Mendelejew nie mial racji zwracajac uwage na
ZAGADKOWE, jak to okreslil, sprezenie owej mieszaniny spirytusu i wody...
a w dalszej czesci bedziemy mogli rozwazac rzetelnosc innych tresci
artykulu, ktore sa nierzetelne li tylko dlatego, ze Panowie jestescie
uprzejmi kwestinowac to, co zauwazyl Mendelejew :-).. ba.. wysunto w tym
liscie [Hamerla] teze, ze 'dziennikarz skads tam przepisal'...
chetnie zatem poznam naukowe uzasadnienie blednych spostrzezen Mendelejewa.
Zakladam tez, ze autorytety naukowe, ktorymi obaj Panowie, jako
przedstawiciele nauk scislych niewatpliwi jestescie, beda w stanie
przeprowadzic we wlasnych laboratoriach eksperyment polaczenia spirytusu z
woda, opisac go i podac do wiadomosci ogolu grupy :-)
Byloby takze dobrze, gdyby taki eksperyment zostal przez kogos
zweryfikowany..bo Mendelejewa juz nie ma....
Pozdrowka serdeczne
Barbara
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|