Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sgate.onet.pl!newsgate.pl
From: m...@p...onet.pl (Kot)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: historia naszych trunkow
Date: 2 Jan 2004 21:42:26 +0100
Organization: email<>news gateway
Lines: 45
Message-ID: <1073075711.10366.20.camel@cosmos>
References: <08f401c3d16e$22ef1f10$f594573e@homeb60zjvrlf5>
NNTP-Posting-Host: newsgate.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.test.onet.pl 1073076146 1921 213.180.130.18 (2 Jan 2004 20:42:26
GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 2 Jan 2004 20:42:26 GMT
X-Mailer: Ximian Evolution 1.4.4-8mdk
X-Received: from ABoulogne-109-1-2-65.w80-14.abo.wanadoo.fr ([80.14.172.65]:7604
"EHLO ABoulogne-109-1-2-65.w80-14.abo.wanadoo.fr") by ps6.test.onet.pl
with ESMTP id <S2007572AbUABUgZ>; Fri, 2 Jan 2004 21:36:25 +0100
X-Received: from ABoulogne-109-1-2-65.w80-14.abo.wanadoo.fr ([80.14.172.65]:7604
"EHLO ABoulogne-109-1-2-65.w80-14.abo.wanadoo.fr") by ps6.test.onet.pl
with ESMTP id <S2007572AbUABUgZ>; Fri, 2 Jan 2004 21:36:25 +0100
X-Received: from ABoulogne-109-1-2-65.w80-14.abo.wanadoo.fr ([80.14.172.65]:7604
"EHLO ABoulogne-109-1-2-65.w80-14.abo.wanadoo.fr") by ps6.test.onet.pl
with ESMTP id <S2007572AbUABUgZ>; Fri, 2 Jan 2004 21:36:25 +0100
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:185257
Ukryj nagłówki
On Fri, 2004-01-02 at 21:21, Barbara wrote:
> From: "Marcin E. Hamerla" X...@X...Xonet.Xpl.remove_X
>
> | Barbara napisal(a):
> |
> | | "...mieszanka wodno-spirytusowa podlega obrĂłbce za pomocÄ
aktywnego
> | | wÄgla i dwukrotnej filtracji. Mendelejew zwrĂłciĹ uwagÄ na
> | | specyficznÄ
cechÄ spirytusu, mianowicie przy poĹÄ
czeniu z wodÄ
> | | mieszanina ulega zagadkowemu sprÄĹźeniu (500 g wody i 500 g
> | | spirytusu daje w rezultacie 941 g wĂłdki).
> |
> | Waldkowi chodzi o ten fragment w nawiasach. Bo w istocie jest bez
> | sensu. Dziennikarz, ktory to skads tam przepisywal nie bardzo sie
> | orientuje w naukach scislych.
> |
> | | Natomiast podwazanie rzetelnosci artykulu jest co najmniej dziwne.
> | | Barbara
> |
> | j.w.
> | Pozdrowienia, Marcin E. Hamerla
>
>
> Jak wyzej.. mowisz?
> zatem, wg Ciebie i Walda, ktorzy , jak nalezy domniemac, jestescie
> przedstawicielami nauk scuislych, szczegolnie z zakresu chemii..
> mozna takie wnioski wysnuwac wprost..
No ja moze jestem blondynka (a nawet napewno), ale z moich wiadomosci
wynika, ze 500g + 500g nie moze dac 941g. Z innych moich wiadomosci
natomiast, ze 500ml + 500ml moze dac 941 ml. Po prostu chodzilo o prawo
zachowania masy (ta masa nie wyparuje gdzies przeciez), natomiat
objetosc moze sie zmienic. Np. litr wody, ktory wazy kilogram, po
zamrozeniu da nieco wiecej, niz litr lodu, ale nadal bedzie wazyl
kilogram (po prostu ta sama ilosc czasteczek wystapi w nieco wiekszych
od siebie ilosciach - w mieszaninie wodki i wody odwrotnie, niejako sie
zbiora w kupe).
Mysle, ze Mendelejew by sie ze mna zgodzil.
--
Kot <m...@p...onet.pl>
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|