Data: 2015-09-07 10:58:14
Temat: Re: jabłka w syropie
Od: XL <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
bbjk <a...@b...cc> Wrote in message:
>
> Przejrzałam domowy antykwariat kulinarny (Monatowa, Ćwierczakiewiczowa,
> Zawadzka, Gniewkowska) i w "przepisach apteczkowych" znalazłam "jabłka w
> kwasie" (z mąki żytniej razowej, kisi się jak na żur), to mi całkiem nie
> wygląda na Twoje jabłka, ale był też u Monatowej "kompot z jabłek na
> winie". Zamiast wody dajemy wino. Te starodawne kompoty robiło się
> inaczej, były do jedzenia z salaterek, nie do picia, to na pewno wiesz
Z salaterki to się nabiera (nie je) sałatę/sałatki. Kompoty je się
z kompotierki.
--
XL
----Android NewsGroup Reader----
http://usenet.sinaapp.com/
|