Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed.silweb.
pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: Ka5ka_ <a...@-...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: jajecznica
Date: Tue, 30 May 2006 14:44:25 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 50
Message-ID: <e5hera$ieg$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <dtcf2s$b0v$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: abxk56.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1148993195 18896 83.9.4.56 (30 May 2006 12:46:35 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 30 May 2006 12:46:35 +0000 (UTC)
User-Agent: Thunderbird 1.5.0.2 (X11/20060420)
In-Reply-To: <dtcf2s$b0v$1@atlantis.news.tpi.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:269831
Ukryj nagłówki
agata kałuża napisał(a):
> składniki:
> jajka,margaryna,sól
>
> na rozgrzaną patelnie dać margarynę.gdy się roztopi dać jajka ile kto
> lubi.mieszac łyzką aby nie przyssało się do patelni w czasie mieszania
> posolić i po chwili jedzenie gotowe
> smacznego
>
>
Ojojoj... Taka jajecznica? Błe.
Nie dość, że nie na margarynie się robi [już olej lepszy, chociaż masło,
albo smalec, to już całkiem inna bajka], to z tym mieszaniem też nie
jest taka prosta sprawa.
Ja to robię w ten sposób:
1. Wbijam jajka na patelnię tak, żeby żółtka nie pękły
2. Odrobina soli
3. Mieszam delikatnie, ale tak, żeby białka się ścięły, a żółtka nie
rozlały się
4. Gdy białka są dostatecznie ścięte, dość szybko mieszam energicznie
całość, aby "rozbełtać" żółtka, ale nie doprowadzić do tego, żeby za
bardzo wyschły
5. Na koniec posypać świeżo zmielonym pieprzem do smaku i aromatu.
Taka jajecznica nie jest sucha i nie ma "glutów" nieusmażonego białka.
Moim zdaniem pyszna.
Oczywiście pyszne są także jajecznice z dodatkami takimi jak boczek,
kiełbasa, cebula, pomidory i inne rzeczy :)
Jajecznica zrobiona z rozbełtanych wcześniej z odrobiną mleka jaj jest z
kolei bardzo puszysta i delikatna - również polecam, ale nie wolno
przesadzić z ilością mleka, bo będzie "podchodziła wodą" i można użyć
nieco mniej i "lekkiego" tłuszczu. [Zresztą tego wariantu nie próbowałam
na smalcu].
Pozdrawiam i życzę smacznego
|