Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia jajecznica Re: jajecznica

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: jajecznica

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed.silweb.
pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: Ka5ka_ <a...@-...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: jajecznica
Date: Tue, 30 May 2006 14:44:25 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 50
Message-ID: <e5hera$ieg$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <dtcf2s$b0v$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: abxk56.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1148993195 18896 83.9.4.56 (30 May 2006 12:46:35 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 30 May 2006 12:46:35 +0000 (UTC)
User-Agent: Thunderbird 1.5.0.2 (X11/20060420)
In-Reply-To: <dtcf2s$b0v$1@atlantis.news.tpi.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:269831
Ukryj nagłówki

agata kałuża napisał(a):
> składniki:
> jajka,margaryna,sól
>
> na rozgrzaną patelnie dać margarynę.gdy się roztopi dać jajka ile kto
> lubi.mieszac łyzką aby nie przyssało się do patelni w czasie mieszania
> posolić i po chwili jedzenie gotowe
> smacznego
>
>
Ojojoj... Taka jajecznica? Błe.
Nie dość, że nie na margarynie się robi [już olej lepszy, chociaż masło,
albo smalec, to już całkiem inna bajka], to z tym mieszaniem też nie
jest taka prosta sprawa.

Ja to robię w ten sposób:
1. Wbijam jajka na patelnię tak, żeby żółtka nie pękły
2. Odrobina soli
3. Mieszam delikatnie, ale tak, żeby białka się ścięły, a żółtka nie
rozlały się
4. Gdy białka są dostatecznie ścięte, dość szybko mieszam energicznie
całość, aby "rozbełtać" żółtka, ale nie doprowadzić do tego, żeby za
bardzo wyschły
5. Na koniec posypać świeżo zmielonym pieprzem do smaku i aromatu.

Taka jajecznica nie jest sucha i nie ma "glutów" nieusmażonego białka.
Moim zdaniem pyszna.

Oczywiście pyszne są także jajecznice z dodatkami takimi jak boczek,
kiełbasa, cebula, pomidory i inne rzeczy :)

Jajecznica zrobiona z rozbełtanych wcześniej z odrobiną mleka jaj jest z
kolei bardzo puszysta i delikatna - również polecam, ale nie wolno
przesadzić z ilością mleka, bo będzie "podchodziła wodą" i można użyć
nieco mniej i "lekkiego" tłuszczu. [Zresztą tego wariantu nie próbowałam
na smalcu].

Pozdrawiam i życzę smacznego

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
30.05 Panslavista
30.05 Akulka
30.05 Lia
30.05 Panslavista
30.05 Waldemar Krzok
30.05 Dominik Jan Domin
30.05 Panslavista
30.05 @nn
30.05 Hanna Burdon
30.05 Konrad Kosmowski
31.05 Waldemar
31.05 Wojtek H.
01.06 notujaca
01.06 notujaca
01.06 Wojtek H.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6