Data: 2000-04-11 19:13:23
Temat: Re: jak przygotowac schab
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Pokaż wszystkie nagłówki
Agnieszka <a...@s...zapis.net.pl> wrote:
> Kupilam duuzy kawal schabu bez kosci i mam ochote zrobic z niego
> "pieczen", ale zupelnie nie wiem jak.
> Moze ktos z Was ma przepis dla raczkujacych w kuchni i moze go podac?
> --
> ---------------------------
> Pozdrawiam serdecznie
> Agnieszka
Bardzo dobrze, ze duzy. Pieczen, im z wiekszego kawalka tym lepsza.
Szkoda, ze bez kosci.
Schab jest miesem suchym, wiec pamietaj, ze w czasie pieczenia nalezy go
dobrze podlewac roztopionym maslem lub smalcem i czasem odrobina zimnej
wody, a potem powstalym na dnie brytfanny sosem. a najlepiej, po
niemiecku, piec go w jednej brytfannie z tlusta gesia.
Przepis na schab pieczony po wiedensku "Schweinscarre":
Schab zbic palka, skropic wrzacym octem. Zostawic na dwie godziny.
Posolic, posypac kminkiem, wstawic do goracego pieca. Piec polewajac
czesto roztopionym tluszcem j.w. napisalem. Gdy sie zacznie rumienic,
wkroic troche cebuli, obsypac lekko maka i piec dalej, nadal polewajac,
az bedzie ladnie rumiany i miekki, nie dluzej jednak niz poltorej
godziny.
Wladyslaw
|