Data: 2002-05-27 09:23:12
Temat: Re: jak smażyc rybę
Od: "Mapet\(ka\)" <l...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Ludzie pomóżcie, bo zaczynam wątpic w swoje umiejetności
> kulinarne. Ostatnio nie wychodzi mi smażenie ryby.
> Nie wiem co ja źle robie. A może mam złą patelnie?
> To co ściągam z patelni, przypomina wszystko, tylko nie
> smażoą rybę. Wszystko jest w rozsypce.
> Proszę, jak macie jakieś swoje wypróbowane metody smażenia,
> to napiszcie.
czytalam pobieznie wczesniejsze posty, wiec nie zauwazylam, czy ktos
powiedzial cos o sposobie smazenia. Ja robie tak:
Filet ryby przyprawiony maczam w mace potem w jajku i potem z mace jeszcze
raz, smaze na oleju na patelni teflonowej i nigdy mi sie nie spala i nie
przypala. Ogien jest srednio-maly, bo ryba szybko sie smazy. Jak spodnia
strona jest zlota, przewracam na druga.
Potem daje rybstwo jeszcze do zaroodpornego naczynia i do pieca. Aha,
rybstwo jest leciutko podlane woda. Jest wtedy pulchne, w ogole nie suche i
bardzo smaczne. W tym piekarniku rybstwo siedzi jakies 15-20 min w malej
temp.
Mapet
--
"Primum non stresere..."
|