Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!news.ipartners.pl!news.man.poznan.pl!newsfe
ed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!wlalos
From: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: jak sobie radzicie z maslem?
Date: Wed, 21 Jan 2004 22:34:40 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 30
Message-ID: <w...@g...news.tpi.pl>
References: <bumalh$112l$1@mamut.aster.pl>
<w...@g...news.tpi.pl>
<9...@y...com>
NNTP-Posting-Host: rt152.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1074721056 18868 213.77.232.152 (21 Jan 2004 21:37:36
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 21 Jan 2004 21:37:36 +0000 (UTC)
User-Agent: MT-NewsWatcher/3.3b1 (PPC Mac OS X)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:187904
Ukryj nagłówki
In article <9...@y...com>,
"Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> wrote:
>
> Gatunek masla nie ma wiele wspolnego z jego kosystencja po wyjeciu z
> lodowki.
> Powiedzalam bym nawet ze im gorsze maslo tym lepiej;) bo
> maja wiecej wody.
Wiesz, mam dokładnie przeciwne doświadczenie. Im bardziej "tłuste"
masło tym mniej twardnieje w lodówce. Tak jest też z masłem własnej
roboty. Im je lepiej oczyszczę, tym mniej twardnieje. A zobacz jak np.
zachowuje się masło klarowane.
> Np. specjalne maslo "nietwardniejace" ktore kupuje
> ma tylko 82 % tluszczu...
To całkiem normalna zawartość tłuszczu w maśle. Zobacz:
<http://glinki.com/?l=ULJM>
I pomyśleć, że wówczas twierdziłaś, że masło ma najwyżej 60% tłuszczu.
> Ad rem, twarde maslo wkladam na chwile do mikrofali (najnizsze obroty)
Tak, to dobry pomysł, o ile ktoś ma mikrofale. Jednak jeżeli chodzi np.
tylko o rozsmarowanie, to niezłym sposobem jest nagrzanie noża w ciepłej
wodzie.
Władysław
|