Data: 2004-01-21 21:34:40
Temat: Re: jak sobie radzicie z maslem?
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
In article <9...@y...com>,
"Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> wrote:
>
> Gatunek masla nie ma wiele wspolnego z jego kosystencja po wyjeciu z
> lodowki.
> Powiedzalam bym nawet ze im gorsze maslo tym lepiej;) bo
> maja wiecej wody.
Wiesz, mam dokładnie przeciwne doświadczenie. Im bardziej "tłuste"
masło tym mniej twardnieje w lodówce. Tak jest też z masłem własnej
roboty. Im je lepiej oczyszczę, tym mniej twardnieje. A zobacz jak np.
zachowuje się masło klarowane.
> Np. specjalne maslo "nietwardniejace" ktore kupuje
> ma tylko 82 % tluszczu...
To całkiem normalna zawartość tłuszczu w maśle. Zobacz:
<http://glinki.com/?l=ULJM>
I pomyśleć, że wówczas twierdziłaś, że masło ma najwyżej 60% tłuszczu.
> Ad rem, twarde maslo wkladam na chwile do mikrofali (najnizsze obroty)
Tak, to dobry pomysł, o ile ktoś ma mikrofale. Jednak jeżeli chodzi np.
tylko o rozsmarowanie, to niezłym sposobem jest nagrzanie noża w ciepłej
wodzie.
Władysław
|