Data: 2006-08-14 12:21:07
Temat: Re: jak zrobic czerwony sos do pizzy?
Od: Konrad Kosmowski <k...@k...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
** |<onrad wrote:
> Zawsze jak robie sos, wychodzi mi mniej wiecej taki jak na tych
> zdjeciach:
> http://pychotka.pl/pychotka/content/view/1239/67/
Jak napisano - cebula, mąka itp. rozjaśnia sos. Musisz dać po prostu
więcej pomidorów, a mniej cebuli. Po co mąkę czy koncentrat pomidorowy
to zielonego pojęcia nie mam. :)
Ja robię taki sos (może służyć za bazę do makaronów, lasagne, pizzy
itp.):
- 2 puszki pomidorów w cząstkach, 1 karton przecieru pomidorowego (mi
smakują firmy Volfruta, można ze świeżych również ale więcej roboty)
- jedna niewielka cebula (poszatkowana)
- jedna niewielka czuszka (poszatkowana)
- kilka ząbków czosnku (obranych)
- oliwa
- sól, cukier
- świeża bazylia (porwana na drobne kawałki)
1. W szerokim garnku rozgrzewam oliwę (sporo), wrzucam do niej kilka
ząbków czosnku i smażę je aż sczernieją, usuwam czosnek.
2. Wrzucam cebulę i czuszkę, przesmażam aż cebula się zeszkli.
3. Dolewam przecier, wrzucam zawartość puszek, do tego trochę czosnku
(ze dwa ząbki w całości, lekko rozgniecione) szczypta soli i łyżka
cukru. Mieszam dokładnie i zostawiam na wolnym ogniu pod przykryciem
na co najmniej godzinę (okazjonalnie mieszając, sos może delikatnie
bulgotać).
4. Zdejmuję z ognia, dodaję bazylię i miksuje na gładko.
I to właściwie tyle... Wychodzi z tego *krwistoczerwony* sosik, całkiem
smaczny. :) Można nagotować więcej - ja z reguły robię ogromny gar i
sobie mrożę w niewielkich porcjach, jak jest potrzebny to wyciągam
porcyjkę z zamrażarki.
--
+ ' .-. .
. http://kosmosik.net/ * ) )
* . . '-' . kK
|