Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!goblin1!g
oblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-a-
01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Date: Wed, 01 Apr 2015 19:19:45 +0200
From: Qrczak <q...@q...pl>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.1; pl; rv:1.9.1.7) Gecko/20100111
Thunderbird/3.0.1
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: jaki blender do orzechow ?
References: <mf793h$lu4$1@node1.news.atman.pl>
<146xrmokkfp3l$.if5iwis3eec3.dlg@40tude.net> <mfag4f$nbd$1@dont-email.me>
<mfc8cq$mh6$1@node2.news.atman.pl>
<5519a5e8$0$2193$65785112@news.neostrada.pl>
<mff0dv$ri4$1@node1.news.atman.pl>
<551b0c67$0$8372$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<551b1375$0$15665$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<551bb5a2$0$15681$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
In-Reply-To: <s...@f...lasek.waw.pl>
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 45
Message-ID: <551c28b0$0$2201$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 87-207-124-79.dynamic.chello.pl
X-Trace: 1427908784 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 2201 87.207.124.79:51171
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:363463
Ukryj nagłówki
Dnia 2015-04-01 16:19, obywatel Jarosław Sokołowski uprzejmie donosi:
> Pani Ewa napisała:
>
>>> Też mi się na początku wydawało, że to tylko upośledzenie wchłaniania.
>>> Ale chyba jednak nie. Dwutlenku krzemu też wchłaniać nie potrafimy,
>>> ale jak trochę piasku do strawy dorzucić, to najwyżej w zębach zgrzyta,
>>> a żadnej innej reakcji organizmu to nie wywoła. To jest jakiś rodzj
>>> braku tolerancji, jednak nie alergiczny aż.
>>
>> To nie jest takie proste, jak w podanym przypadku niewchłaniania piasku.
>> O ile ja dobrze rozumiem, celiakia to upośledzenie wchłaniania
>> _spowodowane_ nietolerancją glutenu. Nie tylko nie wchłania się samo to
>> białko, ale też wiele innych składników odżywczych, jeżeli chory nie
>> stosuje ścisłej diety bezglutenowej. Oczywiście spożycie glutenu nie
>> powoduje wysypki czy wstrząsu anafilaktycznego, jak w przypadku alergii,
>> ale przyczynia się do wystąpienia wielu innych dolegliwości. Podobno
>> zdarza się, że chory przez wiele lat boryka się z różnymi
>> dolegliwościami, a nawet nie wie, że spowodowane są one celiakią, bo nie
>> był zdiagnozowany w tym kierunku. Więc nie wiem, czy to jest "aż" czy
>> nie "aż".
>
> Myślałem wyłącznie o wskazówkach praktycznych -- czy organizm reaguje
> na *śladowe* ilości glutenu. Wydaje mi się, że nie, ale ja się na tym
> nie znam, więc mogę się mylić.
>
> Znam wegetarianina, który twierdzi, że jak mu kanapkę zrobić nożem, co
> nim wcześniej krojono kiełbasę, on to zaraz wyczuje i, uczciwszy uszy,
> wszystko wyrzyga. On jednak mówiąc wielokrotnie o historii swojego
> wegetarianizmu, nie kryje tego, że to wcześniejsze psychiczne reakcje
> spowodowały trwałą somatyczną nietolerancję białka ze źwierza. Wrażliwy
> człowiek. W przypadku noża nie chodzi nawet o śladowe ilości wieprza,
> lecz o pewną świadomość.
>
> Czy lęk przed glutenem może wywołać somatyczną reakcje o u kogoś, kto
> ma świadomość, że na maszynie od mamałygi robiono coś, co ma związek
> z pszenicą? Spodziewam się, że w tym przypadku psyche chodzi innymi
> drogami, ale znów mogę być w błędzie.
Dlatego zawsze uważam, że lepiej nie wiedzieć.
Smakuje. Nie truje.
Q
--
Kobieta została stworzona po to, by umilać życie mężczyźnie, a nie -
żeby cały dzień pracować, wieczorem zaś gotować mu mrożonki.
|