Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Goha" <g...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: jakie ciasteczka?
Date: Mon, 20 Dec 2004 22:46:03 +0100
Organization: news.onet.pl
Lines: 37
Sender: y...@p...onet.pl@bdf67.neoplus.adsl.tpnet.pl
Message-ID: <cq7h7m$1gr$1@news.onet.pl>
References: <cq7fp2$t01$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: bdf67.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1103579190 1563 83.27.247.67 (20 Dec 2004 21:46:30 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 20 Dec 2004 21:46:30 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:225938
Ukryj nagłówki
hej!
wklejam przepis na super ciasteczka, latwe w wykonaniu
w zeszlym roku chyba sporo osob na grupie je robilo, a w tym jakos cisza...
mi i mojej rodzince smakowaly baaardzo
Myszka + Bartek (14.09.2004)
Kazda wladza deprawuje, ale wladza absolutna
deprawuje absolutnie - Lord J. Acton
Skandynawskie pierniczki imbirowe
Weź (na 150 sztuk)
25 dkg masła
20 dkg cukru
20 dkg miodu jasnego
1/2 kg mąki pszennej
1,5 łyżeczki sody
po 1 łyżeczce mielonego imbiru i cynamonu
1/2 łyżeczki mielonych goździków
4 dkg migdałów w płatkach
1 łyżkę drobno pokrojonej kandyzowanej skórki pomarańczowej
Masło, cukier i miód ogrzewaj na małym ogniu aż do wrzenia. Dodaj
rozpuszczoną w łyżeczce wody sodę. Dokładnie wymieszaj i ochłodź.
Mąkę wymieszaj z przyprawami i dodaj do schłodzonej masy maślano-miodowej
razem z migdałami i skórką pomarańczową. Wyrób jednolite ciasto. Podziel na
kilka części i formuj rulony o średnicy około 5 centymetrów.
Gotowe rulony zawiń folię i schłodź przez kilka godzin w lodówce. Pokrój
rulony na krążki grubości 1/2 centymentra. Można też ciasto rozwałkować na
taką grubośći wycinać foremkami dowolne kształty. Piecz około 10 minut w
nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
KingAM
|