Data: 2005-02-28 10:31:19
Temat: Re: jakie zupy?
Od: "Atunia " <a...@W...gazeta.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Najszybsza zupa cebulowa z "Jak gotować szybciej" Marii Derkacz-Strybel:
500 g cebuli pokrojonej w drobną kostkę
5 dag masła
1 łyżka mąki
1 1/2 litra wody
1 łyżeczka vegety
2 łyżki przyprawy do zup
sól i pieprz do smaku
grzanki/utarty żółty ser do podania.
W garnku rozgrzać masło, włożyć cebulę i ciągle mieszając smażyć na
umiarkowanym ogniu 2-3 minuty, aż cebula będzie szklista. Posypać mąką i
mieszając smażyć przez minutę. Wlać wodę, dodać vegetę i przyprawę do zup.
Gotować pod przykryciem na umiarkowanym ogniu, aż cebula będzie miękka. Zupę
przelać do ogrzanej wazy, oddzielnie podać ser i grzanki.
Atunia, która w ramach uprawianego gadżeciarstwa kupiła rewelacyjne narzędzie
do kostkowania cebuli :)
(a, w książce dodają jeszcze, że można dodać 1/2 szklanki białego wina, żeby
zupka była wytrawniejsza, można też oczywiście zapiec zupkę pod kożuszkiem sera)
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|