Data: 2007-04-07 14:34:49
Temat: Re: jeszcze, jak gotować jajka żeby ...
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
On 7 Kwi, 15:48, m...@y...com wrote:
> On Apr 7, 8:40 am, "Andrzej" <a...@p...onet.pl> wrote:
>
> > Jak ugotować jajka żeby nie popękały skorupki ?
> > az
>
> Wkładam jajka do zimnej wody, czekam ok. 30-40 minut, aby się
> temperatura wyrównała we wszystkim, po czym ostrożnie doprowadzam do
> wrzenia i gotuję na małym ogniu - ledwie mrugające. 99,9 procent
> sukcesu :-))))))))))))))
> (Ta 0,01 procenta to poprawka na pęknięcia powstałe wcześniej).
> Albo gotuję w aparaciku do jaj :-)
>
> Bez dziurek, bez soli itp.
W zasadzie nie przejmuję się, przed chwilą włożyłem łyzką 6 jaj do
wrzątku - prosto z chłodziarki - ani jedno nie pękło - skorupki nie
były stuknięte przed sprzedażą.
|