Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.nask.pl!enews.sgi.com!paloalto-snf1.gtei.net!crtntx1-snh1.gtei.net!lsan
ca1-snf1!news.gtei.net!newsfeed.avtel.net!not-for-mail
Message-ID: <3...@w...net>
From: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Reply-To: m...@w...net
Organization: BassettStudio
X-Mailer: Mozilla 4.5 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: jeszcze raz menu wigilijne
References: <3...@w...net> <6...@n...onet.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 7bit
Lines: 26
Date: Wed, 28 Nov 2001 15:34:36 -0800
NNTP-Posting-Host: 4.33.132.12
X-Complaints-To: a...@n...com
X-Trace: newsfeed.avtel.net 1006990478 4.33.132.12 (Wed, 28 Nov 2001 15:34:38 PST)
NNTP-Posting-Date: Wed, 28 Nov 2001 15:34:38 PST
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:84587
Ukryj nagłówki
> Kulebiak z lososia ze szparagami byl dobry i ladny po przekrojeniu.
>
> Oj, to mi sie bardzo podoba. Czy masz przepis??
Poniewaz nie wiem, do jakiego stopnia dajesz sobie rade w kuchni, wiec
najpierw podam opisowo. Daj znac, jesli chcesz przepisy na te zaznaczone gwiazdkami.
Ciasto drozdzowe* rozwalkowane po pierwszym rosnieciu
foremka keksowa
plat surowego fileta z lososia, troche krotszy i troche wezszy, niz foremka
mieszanka jajczano-smietankowa jak na quiche*
przyprawy
surowe szparagi
Wylozyc foremke cienkim plastrem ciasta drozdzowego, i przyciac rowny
kolnierzyk. Wyciac prostokat na wieczko.
Rozgrzac piec.
Na dnie foremki na ciescie ulozyc wzdluz warstwe szparag. Na to ulozyc
filet, posypac obficie koperkiem, pokryc warstwa szparag, zalac
mieszanka smietankowo-jajeczna, do 3/4 wysokosci, przykryc wieczkiem,
zalepic brzegi i natychmiast do goracego pieca. Piec az ciasto zlote,
okolo godziny. Ostudzic troche, kroic w poprzek nozem z zebami. Podawac
z sosem koperkowym*.
Magdalena Bassett
|