Data: 2001-11-28 23:34:36
Temat: Re: jeszcze raz menu wigilijne
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Kulebiak z lososia ze szparagami byl dobry i ladny po przekrojeniu.
>
> Oj, to mi sie bardzo podoba. Czy masz przepis??
Poniewaz nie wiem, do jakiego stopnia dajesz sobie rade w kuchni, wiec
najpierw podam opisowo. Daj znac, jesli chcesz przepisy na te zaznaczone gwiazdkami.
Ciasto drozdzowe* rozwalkowane po pierwszym rosnieciu
foremka keksowa
plat surowego fileta z lososia, troche krotszy i troche wezszy, niz foremka
mieszanka jajczano-smietankowa jak na quiche*
przyprawy
surowe szparagi
Wylozyc foremke cienkim plastrem ciasta drozdzowego, i przyciac rowny
kolnierzyk. Wyciac prostokat na wieczko.
Rozgrzac piec.
Na dnie foremki na ciescie ulozyc wzdluz warstwe szparag. Na to ulozyc
filet, posypac obficie koperkiem, pokryc warstwa szparag, zalac
mieszanka smietankowo-jajeczna, do 3/4 wysokosci, przykryc wieczkiem,
zalepic brzegi i natychmiast do goracego pieca. Piec az ciasto zlote,
okolo godziny. Ostudzic troche, kroic w poprzek nozem z zebami. Podawac
z sosem koperkowym*.
Magdalena Bassett
|