Data: 2007-08-12 18:19:46
Temat: Re: kawa po staropolsku
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Qrczak" <q...@g...pl> wrote in message
news:f9nind$3p5$1@achot.icm.edu.pl...
> Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:f9nij7$rnd$1@nemesis.news.tpi.pl...
> >
> > "Qrczak" <q...@g...pl> wrote in message
> > news:f9nh2p$cf$1@achot.icm.edu.pl...
> >> Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
> >> news:f9mto0$npd$1@atlantis.news.tpi.pl...
> >> >
> >> > "Qrczak" <q...@g...pl> wrote in message
> >> > news:f9mnsg$h79$1@achot.icm.edu.pl...
> >> >> Kawa rozpowszechniała się najpierw wśród bogatszych warstw
> > społeczeństwa,
> >> > a Ci
> >> >> miód jako produkt do słodzenia mieli raczej w pogardzie. Nie
> > spospolicali
> >> > by
> >> >> tego ekskluzywnego napoju miodem, cukier podnosił wartość
(dosłownie)
> >> > kawy - to
> >> >> jedno. Tradycja parzenia, jak cytowała BBjk, przyszła od Turków, a
Ci
> > też
> >> > raczej
> >> >> miodu nie używali - to drugie.
> >> >>
> >> >> Qra
> >> >
> >> > Nie znasz rodzaju i wielkościpodatku od chłopów, w tym także
> > bartników
> >> > na rzecz dworów, a miód był zawsze towarem luksusowym - barcie nie
> >> > przynosiły takiego pożytku jak obecne ule wielokorpusowe. Wyrabiano z
> > niego
> >> > nie tylko miód pitny, ale właśnie przede wszystkim do słodzenia.
Cukru
> >> > buraczanego nie było, a trzcinowy sprowadzano wyłącznie dla bardzo
> > bogatych
> >> > na zasadzie bardziej mody niż potrzeby.
> >>
> >> Taaa... i tacy właśnie bogaci pijali kawę.
> >>
> >> Qra
> >
> > I rabusie. I mieszczanie.
>
> A... teraz rozumiem, skąd ta zawiść... hehe
>
> Qra
Nie mam w sobie zawiści - jeżeli mi się coś podoba, to staram się to uzyskać
własnym sumptem.
|