Data: 2007-08-12 18:27:08
Temat: Re: kawa po staropolsku
Od: "Qrczak" <q...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:f9nj9f$t18$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> "Qrczak" <q...@g...pl> wrote in message
> news:f9nind$3p5$1@achot.icm.edu.pl...
>> Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
>> news:f9nij7$rnd$1@nemesis.news.tpi.pl...
>> >
>> > "Qrczak" <q...@g...pl> wrote in message
>> > news:f9nh2p$cf$1@achot.icm.edu.pl...
>> >> Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
>> >> news:f9mto0$npd$1@atlantis.news.tpi.pl...
>> >> >
>> >> > "Qrczak" <q...@g...pl> wrote in message
>> >> > news:f9mnsg$h79$1@achot.icm.edu.pl...
>> >> >> Kawa rozpowszechniała się najpierw wśród bogatszych warstw
>> > społeczeństwa,
>> >> > a Ci
>> >> >> miód jako produkt do słodzenia mieli raczej w pogardzie. Nie
>> > spospolicali
>> >> > by
>> >> >> tego ekskluzywnego napoju miodem, cukier podnosił wartość
> (dosłownie)
>> >> > kawy - to
>> >> >> jedno. Tradycja parzenia, jak cytowała BBjk, przyszła od Turków, a
> Ci
>> > też
>> >> > raczej
>> >> >> miodu nie używali - to drugie.
>> >> >>
>> >> >> Qra
>> >> >
>> >> > Nie znasz rodzaju i wielkościpodatku od chłopów, w tym także
>> > bartników
>> >> > na rzecz dworów, a miód był zawsze towarem luksusowym - barcie nie
>> >> > przynosiły takiego pożytku jak obecne ule wielokorpusowe. Wyrabiano z
>> > niego
>> >> > nie tylko miód pitny, ale właśnie przede wszystkim do słodzenia.
> Cukru
>> >> > buraczanego nie było, a trzcinowy sprowadzano wyłącznie dla bardzo
>> > bogatych
>> >> > na zasadzie bardziej mody niż potrzeby.
>> >>
>> >> Taaa... i tacy właśnie bogaci pijali kawę.
>> >>
>> >> Qra
>> >
>> > I rabusie. I mieszczanie.
>>
>> A... teraz rozumiem, skąd ta zawiść... hehe
>>
>> Qra
>
> Nie mam w sobie zawiści - jeżeli mi się coś podoba, to staram się to uzyskać
> własnym sumptem.
A... stąd kawa w rodzinie od tylu pokoleń :-P
Qra, przprszm zapomniałam, że pan najmądrzejszy
|