Data: 2012-10-01 21:40:54
Temat: Re: kremowka
Od: Animka <a...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2012-09-29 11:50, Qrczak pisze:
> Dnia 2012-09-29 09:32, obywatel medea uprzejmie donosi:
>> W dniu 2012-09-29 07:39, Chiron pisze:
>>> Witam
>>> kupiłem śmietankę Mlekovity- 30%. Miała wyjść bita śmietana. I teraz
>>> mam dylemat- bo śmietanka się nie ubiła- cały czas miała płynną
>>> konsystencję: czy to oszukana śmietanka, czy może ja coś źle zrobiłem?
>>> Tylko co tu można źle zrobić przy bitej śmietanie? Czy dajecie zagęstnik?
>>>
>>
>> Dosłownie wczoraj ubijam tę samą śmietankę i wyszła mi idealnie ubita.
>> :) (fakt, różnych dziwnych dodatków w składzie ma sporo)
>>
>> A schłodziłeś ją porządnie wcześniej? Śmietanka powinna się chłodzić
>> przynajmniej te 12 godzin przed ubijaniem.
>
> Czytałam/słyszałam o takim myku, że można zamiast 12-godzinnego
> chłodzenia wrzucić kilka kostek lodu. Ale nie trenowałam tego.
> Natomiast, podobnie jak przy bezie, dbam, by miska była zimna i czysta.
> No i, niestety, najlepiej ubija się ręcznie, bo przy mikserze dość łatwo
> przegapić początek "maślenia".
Można mikser ustawić na mniejsze obroty. Tylko raz masło mi się zrobiło
- kiedyś jak ubijałam piewrszy raz. Masło można zjeść jeśli ktoś lubi
słodkie ;-)
--
animka
|