Data: 2007-11-02 17:22:42
Temat: Re: kruchosc miesa gulaszowego - od czego zalezy
Od: Ikselka <i...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Konrad Kosmowski pisze:
> ** Ikselka <i...@p...onet.pl> wrote:
>
>> Nie od gulaszu, Władysławie, ale od miękkiego mięsa :-)
>
> Sos sojowy ma się praktycznie nijak do miękkości mięsa.
Jest składnikiem marynaty zmiękczającej w podanym przeze mnie składzie.
Przepis mam od Chinki z Tajwanu. Wielokrotnie przygotowywałam tak mięso
na gulasz.
> Aby mięso było miękkie
> to po pierwsze musi być dobrej jakości i świeże, po drugie musi być odpowiednio
> pokrojone i po trzecie odpowiednio obrobione termicznie. Marynata też swoje
> robi ale akurat sos sojowy najmniej.
>
W marynacie - robi. I jest w tej marynacie niezbędny.
Jednak nie mam ambicji kazać ptaszkowi jeść ziarnistą kawę :-)
--
XL wiosenna
|