Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!fr.clara
.net!heighliner.fr.clara.net!diablo.netcom.net.uk!netcom.net.uk!cpk-news-hub1.b
bnplanet.com!crtntx1-snh1.gtei.net!lsanca1-snf1!news.gtei.net!newsfeed.avtel.ne
t!not-for-mail
Message-ID: <3...@w...net>
From: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Reply-To: m...@w...net
Organization: Bassett Design
X-Mailer: Mozilla 4.5 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: kuchnia w aneksie
References: <9lau0p$dkq$2@news.tpi.pl> <3b79749a$1@news.astercity.net>
<9lfnd9$n8k$1@news.onet.pl> <9liknb$gdn$8@news.tpi.pl>
<9ljds6$ktb$1@sunsite.icm.edu.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; x-mac-type="54455854";
x-mac-creator="4D4F5353"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 49
Date: Fri, 17 Aug 2001 09:27:38 -0700
NNTP-Posting-Host: 207.71.222.184
X-Complaints-To: a...@n...com
X-Trace: newsfeed.avtel.net 998065658 207.71.222.184 (Fri, 17 Aug 2001 09:27:38 PDT)
NNTP-Posting-Date: Fri, 17 Aug 2001 09:27:38 PDT
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:62772
Ukryj nagłówki
Użytkownik efka <m...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:9liknb$gdn$...@n...tpi.pl...
[...]
> > Mnie strasznie korci kuchnia otwarta na swiat (musowo z jakims maly
> > barkiem - na pewno malo funkcjonalny bajer szczegolnie w typowym
A gdyby tak w tej scianie, ktora oddziela kuchnie od reszty mieszkania
wstawic duze, nieotwieralne okno z jedna duza szyba? Wtedy gotujacy w kuchni
bedzie w pewnym chociaz sensie mogl nalezec do reszty.
Oczywiscie, o polskich warunkach zupelnie nic nie wiem, bylam moze w kilku
mieszkaniach w ciagu ostatnich lat w Polsce, wiec sie nie bede wypowiadac.
Moge natomiast dodac obserwacje na temat kuchnia osobno lub nie w USA.
Wielu Amerykanow kompletnie remontuje swoje domy albo w momencie kupna (jesli
kupuja stary), albo po 10-15 latach mieszkania, jesli kupuja nowy. Poniewaz
prawa dotyczace budowy sa niezwykle ostre, wlacznie z inspektorami jezdzacymi
po miescie i obserwujacymi, gdzie ktos cos remontuje. Zaraz przychodza
sprawdzac, czy ma sie pozwolenie. A zeby dostac pozwolenie, trzeba miec
profesjonalne plany, raport inzyniera, pozwolenie z powiatowej izby
planowania, i kartke, ktora w plastiku zawiesza sie lub przybija do slupa w
poblizu domu, zeby inspektor mogl przeczytac.
W takich warunkach samodzielne przerabianie kuchni, czy nawet zmienianie
planow juz budujacego sie domu jest niezwykle utrudnione. Zwykle trzeba
zatrudnic architekta, zeby te plany narysowal i przez jego biuro zatwierdzil
w biurach powiatu. W zwiazku z tym jest kilka stylow budowy, ktore ci
architekci ciagna przez wszystkie swoje projekty, no bo powiat nie zatwierdzi
nic fikusnego. Sa tez mody, na ktore ci architekci sa podatni, i je wdrazaja
w zycie.
Az do 30 lat wstecz wiekszosc domow budowalo sie z osobnymi pokojami do
wszystkiego - 4 sypialnie, 3.5 lazienki, 1 stolowy, 1 bawialny, 1 kuchnia, 1
dla dzieci do zabawy (tzw. den, czyli nora). Teraz jest tendencja, ze
wszystko jest otwarte, tzn caly dol domu jest jednym wielkim pomieszczeniem z
meblami, ktore okreslaja uzytkowosc, np. jak stol, czy kompleks
kanapowo-fotelowy. Kuchnia jest teraz zawsze otwarta na duzy pokoj, czasami z
barem, ktory ja oddziela. Ludzie tu gotuja inaczej, niz w Polsce, wiec nie ma
takich problemow z zapachami. Kuchnie sa wyposazone w takie wyciagi, ktore
naprawde wyciagna zapachy.
Wiekszosc akcji codziennej w domu odbywa sie wokol kuchni, dlatego dla mnie
osobiscie zawsze tkwiacej w kuchni jest to cudowne rozwiazanie, bo nie czuje
sie odgrodzona od reszty zycia.
Magdalena Bassett
|