Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.gazeta.pl!news.task.gda.pl!newsfeed00.sul.t-online.de!newsmm00.sul.t-onli
ne.de!t-online.de!news.t-online.com!not-for-mail
From: "Monika Biermann" <m...@g...de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: makaron na zielono...
Date: Sun, 21 Mar 2004 09:35:10 +0100
Organization: T-Online
Lines: 71
Message-ID: <c3jk37$ikp$06$1@news.t-online.com>
References: <c3fb1j$sso$1@srv.cyf-kr.edu.pl> <c3g199$m3$1@news.onet.pl>
<c3gvu0$bo5$1@srv.cyf-kr.edu.pl> <c3h4t3$996$1@news.onet.pl>
<c3h6os$rmp$04$1@news.t-online.com> <c3jfeu$2h3$1@news.onet.pl>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.t-online.com 1079858087 06 19097 HhZPGCHvSRQ7Al9 040321 08:34:47
X-Complaints-To: u...@t...de
X-ID: G5CRZTZpoeF5CxnaTs7MK6hJrHNRR-oi47AEen1hjLDGtWnpLBgEQU
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1158
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1165
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:195770
Ukryj nagłówki
"Dusiolek" <d...@o...pl> schrieb im Newsbeitrag
news:c3jfeu$2h3$1@news.onet.pl...
> Dzięki. Z przyjemnością uaktualnię. Zwłaszcza,
> że stosunkowo mało jest przepisów łączących
> szpinak z rybką...
No wlasnie.
Szpinak jako dziecko znalam tylko z opowiadan, teraz mrozony zawsze
znajdziesz u nas w zamrazalniku i prawie zawsze dodaje do lososia. Z innymi
rodzajami ryb jeszcze nie probowalam. Moim faworytem jest rolada z
wieprzowiny ze szpinakiem: http://tinylink.com/?sV6eXRlPW0 , lasagne ze
szpinakiem i zupa:
Zupa szpinakowa z klopsikami
200g tataru (biore tez zwykle mielone i raczej o wiele wiecej)
1 bialko (ja wrzucam i zoltko, bo po co ma sie marnowac)
3 lyzki delikatnych platow owsianych
pieprz, papryka w proszku (slodka)
z tego zrobic male klopsiki, wielkosci orzecha wloskieg i usmazyc na oleju
(o ile sobie przypominam w orginalnym przepisie klopsy byly gotowane w
zupie, ale ja sie boje, ze mi sie rozleca i zawsze je obsmazam)
75g makronu paski
ugotowac w 2 l wody
75g cebuli
60g masla
galka muszkatalowa
po 300g fasolki zielonej i szpinaku w lisciach (mrozone)
1 zabek czosnku
1 lyzka bulionu w proszku
curry
100 ml creme fraiche
100 ml smietany
maslo rozposcic i usmazyc w tym cebule, dodac szpinak, fasole, bulion i
zgnieciony czosnek, zalac woda od makaronu (w razie czego dodac wiecej wody)
pogotowac az warzywa beda odpowiednio chrupiace, wrzucic klopsy, doprawic
galka, smietanami i curry.
Cos nie widze tu soli? Hmm, jak gotuje "z glowy" to ja zawsze dodaje.
Monika
|