Data: 2004-03-21 08:35:10
Temat: Re: makaron na zielono...
Od: "Monika Biermann" <m...@g...de>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Dusiolek" <d...@o...pl> schrieb im Newsbeitrag
news:c3jfeu$2h3$1@news.onet.pl...
> Dzięki. Z przyjemnością uaktualnię. Zwłaszcza,
> że stosunkowo mało jest przepisów łączących
> szpinak z rybką...
No wlasnie.
Szpinak jako dziecko znalam tylko z opowiadan, teraz mrozony zawsze
znajdziesz u nas w zamrazalniku i prawie zawsze dodaje do lososia. Z innymi
rodzajami ryb jeszcze nie probowalam. Moim faworytem jest rolada z
wieprzowiny ze szpinakiem: http://tinylink.com/?sV6eXRlPW0 , lasagne ze
szpinakiem i zupa:
Zupa szpinakowa z klopsikami
200g tataru (biore tez zwykle mielone i raczej o wiele wiecej)
1 bialko (ja wrzucam i zoltko, bo po co ma sie marnowac)
3 lyzki delikatnych platow owsianych
pieprz, papryka w proszku (slodka)
z tego zrobic male klopsiki, wielkosci orzecha wloskieg i usmazyc na oleju
(o ile sobie przypominam w orginalnym przepisie klopsy byly gotowane w
zupie, ale ja sie boje, ze mi sie rozleca i zawsze je obsmazam)
75g makronu paski
ugotowac w 2 l wody
75g cebuli
60g masla
galka muszkatalowa
po 300g fasolki zielonej i szpinaku w lisciach (mrozone)
1 zabek czosnku
1 lyzka bulionu w proszku
curry
100 ml creme fraiche
100 ml smietany
maslo rozposcic i usmazyc w tym cebule, dodac szpinak, fasole, bulion i
zgnieciony czosnek, zalac woda od makaronu (w razie czego dodac wiecej wody)
pogotowac az warzywa beda odpowiednio chrupiace, wrzucic klopsy, doprawic
galka, smietanami i curry.
Cos nie widze tu soli? Hmm, jak gotuje "z glowy" to ja zawsze dodaje.
Monika
|