Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!mimuw.edu.pl!news.mimuw.edu.pl!newsfeed
.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "walkie!" <w...@w...net.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: moj dzem
Date: Thu, 26 Jun 2003 09:57:56 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 48
Message-ID: <bde90r$sa6$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <bda0up$9m7$1@nemesis.news.tpi.pl>
<lzlKa.12558$kC4.181219@news.chello.at> <3...@o...com>
NNTP-Posting-Host: vi246.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1056614235 28998 80.50.128.246 (26 Jun 2003 07:57:15
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 26 Jun 2003 07:57:15 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; PL; rv:1.3.1) Gecko/20030425
X-Accept-Language: pl, en-us, en
In-Reply-To: <3...@o...com>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:161116
Ukryj nagłówki
Użytkownik Magdalena Bassett napisał:
> Tak sobie czytam te dyskusje na temat dzemow na zelfixie i nadziwic sie
> nie moge, ze te dzemy sa popularne w kraju, gdzie kazdy robil zwykle
> dzemy, bez chemii, bez trucia sie, po prostu cukier i owoce. Czy latwosc
> zrobienia takiego sztucznego dzemu przewyzsza smakiem i "czystoscia"
> taki zwykly dzemu z cukru i owocow?
Jest popularny bo calosc robienia dzemu od umycia i pokrojenia owocow do
wsadzenia ich do sloikow i zakrecenia trwala ok 30 minut. Jeden sloik
otworzylam (naladowany do polowy) - w smaku genialny, mocno truskawkowy.
"czystosc" - jest zanieczyszczony tym zelfixem, ktorego sklad podalam
wyzej.
>
> Ja robie co roku kilka dzemow, nigdy nie uzywam do nich chemii. Teraz
> ograniczamy kalorie, wiec robie dzemy niskocukrowe, zaledwie 20% (1 kg
> cukru na 5 kg owocow). Robie rowniez klasyczne konfitury, 1:1 cukru i
owocow.
Ja wlasnie nie wiem jak zrobic naturalny dzem, taki bez tych wszystkich
dodatkow. Teraz bede chciala zrobic brzoskwiniowy. Masz jakis przepis
bez dodatkow? W sensie bez usprawniaczy. Ach, wczesniej chce wisnie
zrobic ale to mam zamiar wsadzic do sloikow, zasypac cukrem i
pasteryzowac ok. 20 minut. Cel: przeznaczenia - do herbaty.
>
> Szkoda, ze te tradycje zdrowego jedzenia sa wypierane przez nowosci,
> pakowane w kolorowe pudelka.
Ano szkoda, sama zaluje. Ale jestem w tym roku dumna z siebie ze w ogole
zrobilam dzem. Pierwszy raz w zyciu i nie bede musiala latac do sklepu w
zimie. Tesciowa sie nie moze nadziwic, ze mloda mezatka (nawet rok
jeszcze nie) zamiast siedziec obok meza robi dzemy. Hihihi jak to
wypowiadala te slowa do kuchni wpadl monz, ze tez chce robic :-).
>
W planach mamy jeszcze zrobienie, dzemu z brzoskwin, wisni, morel i
troche powidel ze sliwek ale przeraza mnie to dlugie zasmazanie.
I juz teraz robie mrozonki. Na razie mam truskawki i pierogi z jagodami.
Do tego chce dolozyc kalafiory, brokuly, fasolke szparagowa, papryke,
cukinie ( czy ma ktos doswiadczenie w mrozeniu tego?) i co mi tam
jeszcze wpadnie.
Chyba nie jestem az taka zla :]
--
o
ooo walkie!
o http://walkie.cegla.art.pl
+ Nawet ząb bywa wstawiony
|