Data: 2013-04-25 04:48:34
Temat: Re: mokry sernik jak
Od: u...@d...invalid
Pokaż wszystkie nagłówki
On 23.04.2013 10:00, piecia aka dracorp wrote:
> Dnia Tue, 23 Apr 2013 04:43:49 +0200, user napisał(a):
>
>> A cukier... no cóż nie wyobrażam sobie ciasta
>> bez nich :)
> A stewia?
Próbowałem, mam tylko swoje subiektywne odczycia, że... aby otrzymać tę
samą słodycz musiałem dać tego dużo więcej niż sacharozy.
>> Poza tym sernik to doskonałe źródło białka, jak ktoś ma aktywny tryb
>> życia (np. uprawia sport), to może się okazać świetnym uzupełnieniem
>> energii z cukru i wspomóc regenerację mięśni przez dostarczenie białka
>> :) No ale w takim przypadku zrobiłbym faktycznie mniej tłusty.
> Chyba nie do końca. Kazeina jest raczej ciężkostrawna. A cukier do
> uzupełniania ubytków energii też nie jest za dobry. Dopiero po wysiłku
> potrzebne są węglowodany o dużym IG.
Białko w takiej postaci i węglowodany jak najbardziej po wysiłku :) A
dlaczego sacharoza jest zła? Można by faktycznie czystą glukozą bo ta od
razu przenika do krwi, ale już w trakcie pieczenia sacharoza zaczyna
rozkładać się na glukozę i fruktozę.
Co do kazeiny, znalazłem kiedyś taki artykuł:
"We Francji badano wpływ posiłku złożonego z kazeiny lub z białek
serwatki (0,45-0,61g białka / kg wagi ciała) na normalne, zdrowe,
dorosłe osoby. Badano poziom aminokwasów we krwi w ciągu siedmiu godzin
od zjedzenia posiłku. Jak się spodziewano, białka serwatki wywołały
szybki wzrost, a potem stały spadek poziomu aminokwasów we krwi,
natomiast kazeina powolny wzrost, który utrzymywał się przez całe siedem
godzin. Rozpad białek w organizmie zmniejszył się po kazeinie o 34%,
natomiast nie zmniejszył się po białkach serwatki. Z drugiej strony
synteza białek wzrosła o 68% po białkach serwatki, natomiast po kazeinie
o 31%."
Jasne, że sernik to nie suple dla sportowców, ale jeśli ma się wybierać
spośród wielu rodzajów ciast...
|