Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!news.task.gda.pl!news.mm.pl!.POSTED!not-for-mail
From: u...@d...invalid
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: mokry sernik jak
Date: Thu, 25 Apr 2013 04:48:34 +0200
Organization: Multimedia Polska SA
Lines: 38
Message-ID: <kla5f1$up0$1@news.mm.pl>
References: <kkv4h3$353$1@node2.news.atman.pl>
<uhkynwrvkf5y.1cjguri1t6zx7$.dlg@40tude.net>
<kl0fi2$ac8$1@node2.news.atman.pl> <kl2kfn$ijs$1@z-news.wcss.wroc.pl>
<kl43lk$t8o$1@node2.news.atman.pl> <kl4se1$7rc$1@news.mm.pl>
<kl5f3c$bna$1@dont-email.me>
NNTP-Posting-Host: host-217-172-242-90.gdynia.mm.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.mm.pl 1366858017 31520 217.172.242.90 (25 Apr 2013 02:46:57 GMT)
X-Complaints-To: a...@m...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 25 Apr 2013 02:46:57 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (X11; Linux i686; rv:17.0) Gecko/20130329 Thunderbird/17.0.5
In-Reply-To: <kl5f3c$bna$1@dont-email.me>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:350800
Ukryj nagłówki
On 23.04.2013 10:00, piecia aka dracorp wrote:
> Dnia Tue, 23 Apr 2013 04:43:49 +0200, user napisał(a):
>
>> A cukier... no cóż nie wyobrażam sobie ciasta
>> bez nich :)
> A stewia?
Próbowałem, mam tylko swoje subiektywne odczycia, że... aby otrzymać tę
samą słodycz musiałem dać tego dużo więcej niż sacharozy.
>> Poza tym sernik to doskonałe źródło białka, jak ktoś ma aktywny tryb
>> życia (np. uprawia sport), to może się okazać świetnym uzupełnieniem
>> energii z cukru i wspomóc regenerację mięśni przez dostarczenie białka
>> :) No ale w takim przypadku zrobiłbym faktycznie mniej tłusty.
> Chyba nie do końca. Kazeina jest raczej ciężkostrawna. A cukier do
> uzupełniania ubytków energii też nie jest za dobry. Dopiero po wysiłku
> potrzebne są węglowodany o dużym IG.
Białko w takiej postaci i węglowodany jak najbardziej po wysiłku :) A
dlaczego sacharoza jest zła? Można by faktycznie czystą glukozą bo ta od
razu przenika do krwi, ale już w trakcie pieczenia sacharoza zaczyna
rozkładać się na glukozę i fruktozę.
Co do kazeiny, znalazłem kiedyś taki artykuł:
"We Francji badano wpływ posiłku złożonego z kazeiny lub z białek
serwatki (0,45-0,61g białka / kg wagi ciała) na normalne, zdrowe,
dorosłe osoby. Badano poziom aminokwasów we krwi w ciągu siedmiu godzin
od zjedzenia posiłku. Jak się spodziewano, białka serwatki wywołały
szybki wzrost, a potem stały spadek poziomu aminokwasów we krwi,
natomiast kazeina powolny wzrost, który utrzymywał się przez całe siedem
godzin. Rozpad białek w organizmie zmniejszył się po kazeinie o 34%,
natomiast nie zmniejszył się po białkach serwatki. Z drugiej strony
synteza białek wzrosła o 68% po białkach serwatki, natomiast po kazeinie
o 31%."
Jasne, że sernik to nie suple dla sportowców, ale jeśli ma się wybierać
spośród wielu rodzajów ciast...
|