Data: 2013-04-23 15:05:07
Temat: Re: mokry sernik jak
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Tue, 23 Apr 2013 00:58:02 +0200, "Dariusz K. Ładziak" napisał(a):
> Użytkownik Ikselka napisał:
>> Dnia Mon, 22 Apr 2013 21:34:09 +0200, lamia3c napisał(a):
>>
>>> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
>>> news:yn86ccpi8hme$.ig787d9a3bz6.dlg@40tude.net...
>>>> Mój jest wilgotny i piankowy. Jest świetny i koniec. Masz:
>>>> http://tiny.pl/h81sm
>>>
>>> dzięki,
>>> (jedynie chyba przewracanie sernika bym sobie z wygody darowała i kroiła z
>>> blachy.. )
>>
>> Piekę ten sernik w okraglej tortownicy i lubię jak wierzch jest równiutki,
>> bo ladniej wygląda no i można go posmarowac goracym morelowym dżemem, który
>> zastygnie i utworzy glazurę. Można i czekoladą polać, co lubią niektórzy.
>>
>>>
>>> A mąka ziemniaczana w przepisach sernikowych jaką ma 'funkcję'? tutaj widzę
>>> nie trzeba
>>>
>>
>> Tutaj jest waniliowy budyń - i skrobia ziemniaczana w nim jest. Pełni ona
>> rolę utrwalacza sprężystości gdyż pęcznieje od nadmiarowej wilgoci z sera i
>> śmietany, nie pozwala sernikowi podpłynąć wodą, co przy dzisiejszej
>> jakoscis sera zdarza się nierzadko.
>
> Ech, skrobi bambusowej by dodać! Ta to dopiero trzyma!
Nie słyszałam o skrobi bambusowej i wątpię czy coś takiego jest
produkowane, słyszałam tylko o pudrze bambusowym do twarzy, ale to akurat
jest rozdrobnione wnętrze bambusa i zawiera duży procent krzemionki, no
skrobia to nie jest :-)
> I dlatego skrobia
> ziemniaczana nie nadaje się a trzeba dać budyń (skrobia ziemniaczana,
> pszenna i ryżowa razem wymieszane a nie sam krochmal jak w kisielu)!
>
> Sama skrobia ziemniaczana jest za miękka - to w zasadzie etap
> przejściowy miedzy dekstryną a skrobią!
Czyli dlatego budyń daję :-)
--
XL
"Przypadek - to Bóg przechadzający się incognito." A. Einstein
|