Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!goblin3!goblin.stu.neva.ru!news.ripco.com!news.glorb.com!news-out.read
news.com!transit4.readnews.com!nx02.iad01.newshosting.com!newshosting.com!newsf
eed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-a-02.news.neostrada.pl!ne
ws.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Re: mokry sernik jak
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="utf-8"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <kkv4h3$353$1@node2.news.atman.pl>
<uhkynwrvkf5y.1cjguri1t6zx7$.dlg@40tude.net>
<kl0fi2$ac8$1@node2.news.atman.pl>
<yn86ccpi8hme$.ig787d9a3bz6.dlg@40tude.net>
<kl43bf$srn$1@node2.news.atman.pl>
<7...@4...net>
<5175c07b$0$1221$65785112@news.neostrada.pl>
Date: Tue, 23 Apr 2013 15:05:07 +0200
Message-ID: <19zgddscxl84h$.jojy1golzxrg$.dlg@40tude.net>
Lines: 47
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 178.42.174.27
X-Trace: 1366722304 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 1260 178.42.174.27:2432
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:350787
Ukryj nagłówki
Dnia Tue, 23 Apr 2013 00:58:02 +0200, "Dariusz K. Ładziak" napisał(a):
> Użytkownik Ikselka napisał:
>> Dnia Mon, 22 Apr 2013 21:34:09 +0200, lamia3c napisał(a):
>>
>>> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
>>> news:yn86ccpi8hme$.ig787d9a3bz6.dlg@40tude.net...
>>>> Mój jest wilgotny i piankowy. Jest świetny i koniec. Masz:
>>>> http://tiny.pl/h81sm
>>>
>>> dzięki,
>>> (jedynie chyba przewracanie sernika bym sobie z wygody darowała i kroiła z
>>> blachy.. )
>>
>> Piekę ten sernik w okraglej tortownicy i lubię jak wierzch jest równiutki,
>> bo ladniej wygląda no i można go posmarowac goracym morelowym dżemem, który
>> zastygnie i utworzy glazurę. Można i czekoladą polać, co lubią niektórzy.
>>
>>>
>>> A mąka ziemniaczana w przepisach sernikowych jaką ma 'funkcję'? tutaj widzę
>>> nie trzeba
>>>
>>
>> Tutaj jest waniliowy budyń - i skrobia ziemniaczana w nim jest. Pełni ona
>> rolę utrwalacza sprężystości gdyż pęcznieje od nadmiarowej wilgoci z sera i
>> śmietany, nie pozwala sernikowi podpłynąć wodą, co przy dzisiejszej
>> jakoscis sera zdarza się nierzadko.
>
> Ech, skrobi bambusowej by dodać! Ta to dopiero trzyma!
Nie słyszałam o skrobi bambusowej i wątpię czy coś takiego jest
produkowane, słyszałam tylko o pudrze bambusowym do twarzy, ale to akurat
jest rozdrobnione wnętrze bambusa i zawiera duży procent krzemionki, no
skrobia to nie jest :-)
> I dlatego skrobia
> ziemniaczana nie nadaje się a trzeba dać budyń (skrobia ziemniaczana,
> pszenna i ryżowa razem wymieszane a nie sam krochmal jak w kisielu)!
>
> Sama skrobia ziemniaczana jest za miękka - to w zasadzie etap
> przejściowy miedzy dekstryną a skrobią!
Czyli dlatego budyń daję :-)
--
XL
"Przypadek - to Bóg przechadzający się incognito." A. Einstein
|