Data: 2001-08-15 20:36:38
Temat: Re: mozzarella
Od: Waldemar Krzok <5...@t...de>
Pokaż wszystkie nagłówki
MechaGodzilla wrote:
>
> uprzejmie prosze o wyjasnienie mi moich wątpliwości.
> zawsze kupowałam mozzarelle w paczuszkach w zalewie, wczoraj widziałam na
> stoisku z serami żółtymi pokrojoną w plastry w/w,była żółtawa. Jak to jest z
> tym serem? to ser biały czy żółty?
biały. Dokładniej oryginalna jest z mleka bawolego (krowy bawoła, bo już
ktoś mnie prostował). Mozarella "normalna" jest z mleka krowiego. W
plasterki tego do sprzedaży nie pokroisz, bo się rozwali. Jest jednak
inny ser, wędzony, przypomina trochę w smaku polskie oscypki, nie jest
jednak tak pikantny. I jest to właśnie wędzona mozarella, ale
zapomniałem jak się toto nazywa.
Waldek
|