Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sgate.onet.pl!newsgate.pl
From: j...@b...bibl.univ.szczecin.pl (Panterka)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: myslicie juz o swietach?
Date: 4 Apr 2006 08:15:33 +0200
Organization: email<>news gateway
Lines: 47
Message-ID: <4...@b...univ.szczecin.pl>
References: <6431d$44305044$540ad1e7$6761@news.chello.pl>
<e0rdte$88n$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.test.onet.pl 1144131333 25068 213.180.130.18 (4 Apr 2006 06:15:33
GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 4 Apr 2006 06:15:33 GMT
X-Received: from [10.0.1.102] (joanna_s.bg [10.0.1.102]) by bg.bibl.univ.szczecin.pl
(Postfix) with ESMTP id 4ABB070FAE for <p...@n...pl>; Tue,
4 Apr 2006 08:15:08 +0200 (CEST)
X-Received: from [10.0.1.102] (joanna_s.bg [10.0.1.102]) by bg.bibl.univ.szczecin.pl
(Postfix) with ESMTP id 4ABB070FAE for <p...@n...pl>; Tue,
4 Apr 2006 08:15:08 +0200 (CEST)
X-Received: from [10.0.1.102] (joanna_s.bg [10.0.1.102]) by bg.bibl.univ.szczecin.pl
(Postfix) with ESMTP id 4ABB070FAE for <p...@n...pl>; Tue,
4 Apr 2006 08:15:08 +0200 (CEST)
X-Received: from [10.0.1.102] (joanna_s.bg [10.0.1.102]) by bg.bibl.univ.szczecin.pl
(Postfix) with ESMTP id 4ABB070FAE for <p...@n...pl>; Tue,
4 Apr 2006 08:15:08 +0200 (CEST)
X-Received: from [10.0.1.102] (joanna_s.bg [10.0.1.102]) by bg.bibl.univ.szczecin.pl
(Postfix) with ESMTP id 4ABB070FAE for <p...@n...pl>; Tue,
4 Apr 2006 08:15:08 +0200 (CEST)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:264749
Ukryj nagłówki
Użytkownik maf napisał:
>Użytkownik "Agata Mryczko" <a...@s...pl> napisał w wiadomości
>news:6431d$44305044$540ad1e7$6761@news.chello.pl...
>
>
>>hej;)
>>
>>nie wiem jak was, ale tak wlasnie mnie zaczelo nachodzic co bu tu zrobic,
>>poza standartowym zurkiem jakas pieczenia i serniczkiem No i jajkami
>>faszerowanymi (znalzlam fajny przepis w moim gotowaniu na 3 kolorowe
>>apetycznie wyglada;)
>>
>>pozdrawiam
>>Agata"agatonek " Mryczko
>>
>>
>Witam
>U mnie na wielkanoc, to z "ciast" jest tylko pascha / z bialego sera ,
>bakalie i cos tam jeszcze/ i sernik. Pieczeni zadnej nie robie, bo pieczen
>mam na okraglo przez caly rok /miesny jestem/. Napewno bedzie boczek
>zawijany, i szynka /surowa wedzona/. Na obiad w niedziele, to byla
>przewaznie kaczka, ale teraz w zwiazku z ta "kacza grypa" to moze bedzie ges
>/jak uda mi sie kupic/, oczywiscie biala kielbasa i jaja. Tesciowa pewnie
>zrobi ozory w galarecie /super/ i salatke warzywna tradycyjna, to troche
>przywiezie, jak zaprosze tesciow na ges.
>
>
Ja zbieram przepisy namiętnie i jak na razie w domu króluje głównie
teoria miast praktyki;-). Na święta planujemy iść do teściów, a żeby nie
z gołymi rękami, to sernik się upiecze, Tygrysowi da się szansę
malowania jajek (znowu Musierowicz się przypomina i pisanki Bobcia w
Hitlera i bakterie...), no i na pewno jakieś jajka faszerowane, bo
bardzo lubię. Najchętniej proste - zoltko ugotowane wymieszać z rybką i
odrobiną zieleniny z majonezem (niewielka ilość, tak by połączyła
składniki). Najpyszniejszy!
Ostatnio przepisywałam przepisy wielkanocne z... "Wróżki" (nie drwić!
Nie czytam, tylko stare numery od koleżanek wyciągam dla przepisów i
ciekawostek botaniczno-mineralnych) i znalazłam przepis na świąteczny
pieczony rostbef. I każą "wyżyłować" mięso. Teraz moje pytanie - jak ja
mam usunąć żyłki, błonki i tłuszczyk z dwu kilo mięsa z kością, nie
krojąc tego na plastry, bo do pieczenia musie pójść w całości? Zamarzył
mi się taki rostbef...
Panterka
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|