Data: 2002-01-23 09:51:55
Temat: Re: naczynie żaroodporne
Od: j...@g...pl (Adam Jarosz)
Pokaż wszystkie nagłówki
> Oczywiście przy nadarzajacej sie okazji wypróbowałam naczynko i ......
pękło
> jak nic.
Korzystam czesto z naczyn zaroodpornych ale nigdy nie stawialem ich na
gazie. Wlasnie z obawy przed peknieciem. Palnik gazowy powoduje lokalne
ogrzanie naczynia i w zwiazku z rozszerzalnoscia cieplna - nierownomierny
rozklad naprezen wewnetrznych. Szklo jakie by nie bylo jest kruche i peka.
Efekt powieksza fakt, ze szklo nie ma zbyt dobrego przewodnictwa cieplnego
(w porownaniu z metalem na przyklad).
Tak wiec naczynia zaroodporne sluza u mnie do przygotowywania potraw w
piekarniku i sprawuja sie rewelacyjnie.
______________
Adam Jarosz
www.adam33.net
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|