Data: 2003-10-09 10:36:21
Temat: Re: napoleonek
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Yenefer wrote:
>>>Szukam przepisu na krem do napoleonka.
>>
>>Chodzi Ci o krem do kremowka?
>
>
> Nie wiem jak jest w rzeczywistosci i prawidlowo ale w cukierni nieopodal
> mnie rozroznia sie te dwa ciastka, podobnie zreszta w mojej kuchni.
> "Napoleonka" to ciastko z ciasta francuskiego badz polfrancuskiego
> przekladane budyniem zrobionym z mleka cukru zoltek maki i wanilii,
> natomiast "kremowka" to ciasto to samo tyle ze nadzienie inne - ten sam
> budyn lecz zmiksowany z maslem. Posypane cukrem pudrem oczywiscie :) Oba
> ciastka smakuja inaczej
Francuskie "mille-feuilles" (nasza napoleonka) jest wlasnie przekladane
"crčme pâtissičre" czyli kremem budyniowym (bez masla)
Ewcia
|