Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.gazeta.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Karmakoma" <k...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: napolitanka
Date: Tue, 10 Feb 2004 13:18:45 +0100
Organization: Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl
Lines: 41
Message-ID: <c0ai7d$7nb$1@inews.gazeta.pl>
References: <c0ag7g$mdr$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: out.spsa.com.pl
X-Trace: inews.gazeta.pl 1076415533 7915 217.153.27.253 (10 Feb 2004 12:18:53 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 10 Feb 2004 12:18:53 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-User: karmakoma
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:191333
Ukryj nagłówki
Użytkownik "bella" <belunia@[usunxxx]autograf.pl> napisał w wiadomości
news:c0ag7g$mdr$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Witam!
>
> Mam w sobote ugotowac zupke, ktora nazywa sie napolitanka (?)
> ponoc jest z serkow topionych (?)
>
> Google napisały
> "Szukanego zwrotu - napolitanka group:pl.rec.kuchnia - nie znaleziono w
> żadnym artykule grupy pl.rec.kuchnia."
>
> Czy ktos zna przepis na te wlasnie zupke?
> Bylabym wdzieczna za podzieleniem sie przepisem :)
>
Zupa neapolitańska
1250 ml rosołu z kostki rosołowej,
1 łyżka masła,
1 łyżka mąki,
10 dag sera żółtego (parmezan),
4 żółtka,
1/4 l śmietany,
koper,
sól,
15 dag ugotowanego makaronu
Masło stopić, dodać mąkę i mieszając zrobić białą zasmażkę rozprowadzając
małą ilością zimnego rosołu, podprawić pozostałym rosołem i zagotować . Ser
utrzeć na tarce i dodać mieszając do rosołu. Żółtka rozbić ze śmietana,
zaparzyć wrzącym rosołem nie przerywając mieszania i połączyć z zupą. Dodać
umyty i drobno pokrojony koper, przyprawić do smaku solą. Podawać z
oddzielnie ugotowanym włoskim makaronem.
przepis pochodzi z : http://www.kuchnia.3miasto.pl/1944.htm
pzdr.
K.
|