Data: 2004-02-10 12:18:45
Temat: Re: napolitanka
Od: "Karmakoma" <k...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "bella" <belunia@[usunxxx]autograf.pl> napisał w wiadomości
news:c0ag7g$mdr$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Witam!
>
> Mam w sobote ugotowac zupke, ktora nazywa sie napolitanka (?)
> ponoc jest z serkow topionych (?)
>
> Google napisały
> "Szukanego zwrotu - napolitanka group:pl.rec.kuchnia - nie znaleziono w
> żadnym artykule grupy pl.rec.kuchnia."
>
> Czy ktos zna przepis na te wlasnie zupke?
> Bylabym wdzieczna za podzieleniem sie przepisem :)
>
Zupa neapolitańska
1250 ml rosołu z kostki rosołowej,
1 łyżka masła,
1 łyżka mąki,
10 dag sera żółtego (parmezan),
4 żółtka,
1/4 l śmietany,
koper,
sól,
15 dag ugotowanego makaronu
Masło stopić, dodać mąkę i mieszając zrobić białą zasmażkę rozprowadzając
małą ilością zimnego rosołu, podprawić pozostałym rosołem i zagotować . Ser
utrzeć na tarce i dodać mieszając do rosołu. Żółtka rozbić ze śmietana,
zaparzyć wrzącym rosołem nie przerywając mieszania i połączyć z zupą. Dodać
umyty i drobno pokrojony koper, przyprawić do smaku solą. Podawać z
oddzielnie ugotowanym włoskim makaronem.
przepis pochodzi z : http://www.kuchnia.3miasto.pl/1944.htm
pzdr.
K.
|