Data: 2004-02-10 12:30:02
Temat: Re: napolitanka
Od: bella <belunia@[usunxxx]autograf.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia 2004-02-10 13:16, Użytkownik Anna Ladorucka napisał:
> Ja jednak znalazlam : http://tinyurl.com/yutdb. Moze zrobilas jakas
> literowke?
> Zupki osobiscie nie znam, ale przepis wyzej podany znajduje sie na puszce,
> ktora jest IMO wiarygodna.
Dziekuje Aniu!
Mam jednak problem.
Corka powiedziala mi, ze ta zupe gotuja w szkole na stolowce, ze napewno
nazywa sie napolitanka bo czytala w jadlospisie i jeszcze pytala Pani
kucharki :)
Przegladajac internet okazuje sie, ze nazywa sie neapolitanka a o
napolitance nic nie znalazlam..
ale jeszcze jedno..
cora mowila ze ona jest z serkow topionych (?)
czy to mozliwe?
bo w tym przepisie jest zolty ser
ja jednak wrzuce na grupe przepis ktory podalas:
Składniki:
2 l wody
50 dag warzyw mieszanych
2 łyżki oleju sojowego lub słonecznikowego
pół szkl. makaronu (wermiszel)
15 dag sera żółtego - najlepiej wędzonego
1 szkl. śmietany
sól
zielona pietruszka
Przepis:
Warzywa rozdrobnić, ugotować z olejem i solą. Pod koniec gotowania dodać
wsypać makaron, ugotować, następnie dodać ser, zagotować. Zupę podprawić
śmietaną. Przed podaniem dodać posiekaną zieloną pietruszkę.
Źródło: "Kuchnia wegetariańska po polsku", Zofia Wieczorek-Chełmińska,
Polskie Towarzystwo Ekonomiki Gospodarstwa Domowego, Warszawa 1992
moze ktos jednak gotowal? te nieszczesna neapolitanke?
--
pozdrawiam
b.
p.s. Jeśli chcesz napisać do mnie usuń [usunxxx] z mojego adresu
|