Data: 2007-10-06 00:32:18
Temat: Re: naturalne barwniki do ciasta
Od: l...@w...pdi.net (Dariusz K. Ladziak)
Pokaż wszystkie nagłówki
On Thu, 04 Oct 2007 21:46:13 +0200, BBjk <b...@q...pl> wrote:
>4. żółto: dodatek żółtka, czy dwóch + skórki otartej z cytryny i pomarańczy.
Ekstrakt karotenowy - wyciznac sok z marchwii, dodac do niego 0%
objetosci oleju jadalnego, mozliwie neutralnego w smaku, odpowiednio
dlugo potrzasac, pozostawic do rozwarstwienia - olej powiniem miec
barwe prawie czarna i pare jego kropel juz da wyzrazne zolte
zabarwienie.
Uwaga - nie probowac samego oleju w ilosciach normalnie uzywanych,
taki wyciag jest w stanie watrobe uszkodzic - sto gram naprawde
dobrego wyciagu karotenowego jest porownywalne z paroma kilogramami
marchwii. Uzywac tylko do barwienia!
--
Darek
|