Senior.pl - aktywni w każdym wieku

Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia naturalne barwniki do ciasta

Grupy

Szukaj w grupach

 

naturalne barwniki do ciasta

Ilość wypowiedzi w tym wątku: 49


« poprzedni wątek następny wątek »


1. Data: 2007-10-04 16:56:56

Temat: naturalne barwniki do ciasta
Od: "Barbara K." <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

Wiem, że wątek barwników jako takich już był, ale mam wątpliwośc.

Chciałabym zrobić biszkopt w trzech kolorach. Zamierzam upiec 3 blaty
osobno; jeden czerwony, drugi zielony, a trzeci w sumie może zostać taki jak
jest - żółty, albo może ktoś podrzuci mi jakiś ciekawy kolor, który łatwo
otrzymać naturalnie (czarny raczej odpada - mają by,ć "wesołe" kolory, bo to
tort na pierwsze urodziny Małej).
Myślałam, żeby zielony otrzymać z soku szpinakowego, ale jak go uzyskać?
odcisnąc surowy (np. z torebki)? i czy ciasto nie będzie miało posmaku
szpinaku?
Czerwony planowałam z buraków i tu też zastanawiam się nad tym posmakiem.
Macie jakieś dobre rady dla początkującej "kolorystki ciast"?

Dzięki i pozdrawiam
Barbara i Marysia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


2. Data: 2007-10-04 18:27:35

Temat: Re: naturalne barwniki do ciasta
Od: Magdalena Bassett <i...@b...com> szukaj wiadomości tego autora

Barbara K. wrote:
> Wiem, że wątek barwników jako takich już był, ale mam wątpliwośc.
>
> Chciałabym zrobić biszkopt w trzech kolorach. Zamierzam upiec 3 blaty
> osobno; jeden czerwony, drugi zielony, a trzeci w sumie może zostać taki jak
> jest - żółty, albo może ktoś podrzuci mi jakiś ciekawy kolor, który łatwo
> otrzymać naturalnie (czarny raczej odpada - mają by,ć "wesołe" kolory, bo to
> tort na pierwsze urodziny Małej).
> Myślałam, żeby zielony otrzymać z soku szpinakowego, ale jak go uzyskać?
> odcisnąc surowy (np. z torebki)? i czy ciasto nie będzie miało posmaku
> szpinaku?
> Czerwony planowałam z buraków i tu też zastanawiam się nad tym posmakiem.
> Macie jakieś dobre rady dla początkującej "kolorystki ciast"?
>
> Dzięki i pozdrawiam
> Barbara i Marysia
>
>


Dodanie jakiegokolwiek plynu do biszkoptu nie pozwoli mu wyrosnac. Poza
tym soki warzywne dodaja smaku. Nie ma sensu kolorowac ciasta -
najlepiej kolorowe swieczki albo jakas ozdobe, a ciasto zostaw w
spokoju, przynajmniej bedzie jadalne :)

MB

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2007-10-04 18:32:13

Temat: Re: naturalne barwniki do ciasta
Od: Ikselka <i...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Barbara K. pisze:
> Wiem, że wątek barwników jako takich już był, ale mam wątpliwośc.
>
> Chciałabym zrobić biszkopt w trzech kolorach. Zamierzam upiec 3 blaty
> osobno; jeden czerwony, drugi zielony, a trzeci w sumie może zostać taki jak
> jest - żółty, albo może ktoś podrzuci mi jakiś ciekawy kolor, który łatwo
> otrzymać naturalnie (czarny raczej odpada - mają by,ć "wesołe" kolory, bo to
> tort na pierwsze urodziny Małej).
> Myślałam, żeby zielony otrzymać z soku szpinakowego, ale jak go uzyskać?
> odcisnąc surowy (np. z torebki)? i czy ciasto nie będzie miało posmaku
> szpinaku?
> Czerwony planowałam z buraków i tu też zastanawiam się nad tym posmakiem.
> Macie jakieś dobre rady dla początkującej "kolorystki ciast"?
>
> Dzięki i pozdrawiam
> Barbara i Marysia
>
>
>
Bardzo dobrze się sprawdzają kolorowe kisiele. Ich głownym składnikiem
(prócz barwinków spozywczych) jest mąka ziemniaczana, więc znajdź
przepis na biszkopt z mąką ziemniaczaną w składzie (są takie) i zastąp
przewidzianą tam ilość mąki ziemniaczanej taką samą ilością kisielu w
danym kolorze. Smak ciasta będzie nieco zmieniony, lecz niezły. Jadłam
taki kolorowy biszkopt przełożony białą masą - smaczny i ładny. Tort był
polany polewa z białej czekolady. Kolorowe przybranie z winogron itp.

--
XL wiosenna

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2007-10-04 18:33:03

Temat: Re: naturalne barwniki do ciasta
Od: Ikselka <i...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Ikselka pisze:

> (prócz barwinków

barwników :-)

--
XL wiosenna

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2007-10-04 18:53:21

Temat: Re: naturalne barwniki do ciasta
Od: "Barbara K." <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

Uzytkownik "Magdalena Bassett" <i...@b...com> napisal w
wiadomosci news:13gac4pmnr2r56b@corp.supernews.com...
> Dodanie jakiegokolwiek plynu do biszkoptu nie pozwoli mu wyrosnac. Poza
> tym soki warzywne dodaja smaku. Nie ma sensu kolorowac ciasta - najlepiej
> kolorowe swieczki albo jakas ozdobe, a ciasto zostaw w spokoju,
> przynajmniej bedzie jadalne :)

Kurcze, a juz mialam nadzieje, ze mój pomysl wypali... Tak mi sie zamarzyl
kolorowy tort urodzinowy dla Malej. Myslalam juz nawet o barwnikach
spozywczych, ale one sa sztuczne, a zalezalo mi na naturalnych. Czy to
znaczy, ze ciasta nie da sie "pokolorowac" naturalnie, bo zawsze zmieni to
troche jego smak?
Barbara i Marysia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2007-10-04 18:56:52

Temat: Re: naturalne barwniki do ciasta
Od: "Barbara K." <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Ikselka" <i...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:fe3bos$fe$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Bardzo dobrze się sprawdzają kolorowe kisiele. Ich głownym składnikiem
> (prócz barwinków spozywczych) jest mąka ziemniaczana, więc znajdź przepis
> na biszkopt z mąką ziemniaczaną w składzie (są takie) i zastąp

Dzięki. To w takim razie pewnie pokoloruję warstwy kremu i dodam do nich
kisiel, bo przepis na biszkopt mam już sprawdzony i tylko z niego zawsze
piekę - chcę mieć gwarancję, ze się uda.
Ale z tym kisielem to ciekawy pomysł. Pomyślę, jak wkomponować go w krem.

Barbara i Marysia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2007-10-04 18:58:28

Temat: Re: naturalne barwniki do ciasta
Od: BBjk <b...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

Barbara K. pisze:
> Czerwony planowałam z buraków i tu też zastanawiam się nad tym posmakiem.
> Macie jakieś dobre rady dla początkującej "kolorystki ciast"?

Nie koloruj.
Barwniki naturalne zaburzą biszkopt, a syntetyczne mogą zaszkodzić
Marysi. Poza tym biszkopt najładniej wygląda naturalnie, złoto-żółto.
Masz rację, że tort urodzinowy powinien być kolorowy, więc przełóż
warstwy biszkoptu bitą śmietaną i owocami i udekoruj. Są teraz pyszne
maliny czerwone i żółte, są ciemne winogrona, zielone kiwi, obrazek z
mozaiki naturalnych barw.

Można upiec biszkopt w prostokątnej blasze, posmarować warstwą ubitej
śmietanki, a na tym ułożyć mozaikowy prosty obrazek z owoców (plasterki,
drobne jagody całe, wykorzystać kształty, barwy, faktury).

Jeśli będziesz coś barwić, generalnie lepiej zafarbować np. lukier
(sokiem z buraka, czy szpinakiem), niż samo ciasto - takie zafarbowane
wygląda sztucznie i mało apetycznie.
--
BBjk

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2007-10-04 19:07:36

Temat: Re: naturalne barwniki do ciasta
Od: BBjk <b...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

Barbara K. pisze:
> Czy to
> znaczy, ze ciasta nie da sie "pokolorowac" naturalnie, bo zawsze zmieni to
> troche jego smak?

Zmieni, a poza tym kolorowanie ciasta nie jest najlepszym pomysłem. Ani
kolor nie będzie dobry, ani ciasto. Jedynie dobre jest zmienianie barwy
przez dodatek kakao, czy czekolady, tam, gdzie się nadają. Wszelkie
pomysły z kisielami dodawanymi do ciasta, to już w ogóle...

Jedli chcesz coś kolorowego, to zrób poza tortem Marysi małe kruche
ciasteczka, a je wymaluj lukrem barwionym naturalnie, można tez tworzyć
na nich rysowane lukrami obrazki, a z ciasteczek nich układać komiksowe
historyjki. Ale to już jak Marysia będzie trochę starsza, bo to zabawa
dla dwóch Pań.
--
BBjk na fali wspomnień

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2007-10-04 19:09:11

Temat: Re: naturalne barwniki do ciasta
Od: "@nn" <a...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Ikselka pisze:
> Bardzo dobrze się sprawdzają kolorowe kisiele. Ich głownym składnikiem
> (prócz barwinków spozywczych) jest mąka ziemniaczana, więc znajdź
> przepis na biszkopt z mąką ziemniaczaną w składzie (są takie) i zastąp
> przewidzianą tam ilość mąki ziemniaczanej taką samą ilością kisielu w
> danym kolorze. Smak ciasta będzie nieco zmieniony, lecz niezły.

Ja robię taki biszkopt - znaczy nie z kisielem, a z mąką ziemniaczaną :)

1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
4 jajka
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać żółtka, wymieszać, dodać
przesiane przez sitko obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie
wymieszać. Formę wysmarować, wysypać czym tam komu pasuje, wlać ciasto.
Ja piekę ok. 35-40 minut na trzecim poziomie piekarnika, dolne grzanie +
termoobieg, w temp. 185 stopni.
O tym, że rzucam biszkoptem o ziemię (coby nie opadł) chyba już kiedyś
wspominałam :D
Ania

--
*****e-mail: www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ ******gg:1737648******
******* www.madej.master.pl ***** http://aniapelc.blox.pl/html *********
"Tylko pokłady bezinteresownego skurwysyństwa mają nieograniczone
możliwości regeneracyjne."

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2007-10-04 19:26:29

Temat: Re: naturalne barwniki do ciasta
Od: "Barbara K." <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "BBjk" <b...@q...pl> napisał w wiadomości
news:fe3d0k$ou5$1@inews.gazeta.pl...
> Są teraz pyszne maliny czerwone i żółte, są ciemne winogrona, zielone
> kiwi, obrazek z mozaiki naturalnych barw.

Zupełnie nie pomyslałam o owocach. Z góry załozyłam, że przełożę biszkopt
kremem do eklerów i ozdobię go na wierzchu, ale teraz już wiem, że
pokoloruję lekko krem kisielem, biszkopt zostawię jak jest, a na górze
posmaruję kremem i ułożę owoce.

Dzięki wielkie
Barbara i Marysia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2 ... 5


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

benecol
Co z opienkow??
Czym nafaszerować cukinię?
[spam] zarabiaj w necie
Co z mielonego mięsa wołowego ?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Stolnica czy blat marmurowy
Re: Jak długo się gotuje jaja pszepiurcze?
Gdzie ciastka Digestive?
Ta baba ma nieźle nawalone pod kopułą...
jak długo

zobacz wszyskie »

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X