Data: 2017-05-04 09:50:01
Temat: Re: noze kuchenne
Od: FEniks <x...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 03.05.2017 o 20:38, Akarm pisze:
> W dniu 2017-05-03 o 19:03, Wiesiaczek pisze:
>
>
>
>> No i w dalszym ciągu uważam, że do dobrego, polskiego chleba najlepszy
>> jest nóż gładki, nie pozostawiający po krojeniu ani jednego okruszka.
>
> Wolno ci tak uważać. ;)
> Ja mam porównanie.
> I przedstawiłem swoją ocenę w oparciu o bezpośrednią konfrontację.
Panowie! Nie wiem, czy to kwestia "dobrego polskiego" (raczej nie o to
chodzi), ale na ilość okruszków i rodzaj noża duży wpływ ma samo
pieczywo. Jeden rodzaj pieczywa lepiej się kroi nożem bez ząbków, np.
chleb z gładką i miękką skórką, a inny - z ząbkami, np. pieczywo z
chrupiącą skórką, nierówne, typu włoskie ciabiaty, francuskie bagietki,
_polskie_ bułki pszenne itd. Ja na ten przykład do krojenia mojej
ulubionej bułki z mojej ulubionej piekarni, o takiej:
http://piekarnia-biskupin.pl/produkt/bulka-knypel/ zawsze biorę nóż
ząbkowany.
Ewa
|