Data: 2017-05-06 03:59:48
Temat: Re: noze kuchenne
Od: "Pszemol" <P...@P...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Trefniś" <t...@m...com> wrote in message
news:op.yzrid0demtaby1@tncap.wroclaw.vectranet.pl...
> Nie wiem, czy jeszcze szukasz tych noży, ale ta wiedza i tak może komuś
> się przydać.
> Podrzucam, bo dzielnie przełknąłeś moje impertynencje (IMHO lekko
> uzasadnione, ale do tego nie wracajmy!). A to dobrze rokuje na
> przyszłość :)
Czy to miała być jakaś jakaś niezbyt udana forma "przemyślałem co pisałem
wcześniej i przepraszam za swoje zachowanie"??
> Firma Gerlach jest polska i ma ponad 250 letnią historię:
> http://gerlach.pl/page/o-marce
Ciekawe czy nie będzie jak z marką Grunding...
> Podstawowym nożem w kuchni jest tzw. nóż szefa kuchni, tu masz dość tani
> ale całkiem przyzwoity z wyglądu:
>
> https://ostry-sklep.pl/gerlach-991-deco-wood-noz-sze
fa-kuchni-8-18039
>
> 76,50 PLN + koszta wysyłki to nie jest wysoka cena.
Cena niska. I nóż mi się bardzo podoba z wyglądu.
> Dokładnie ten nóż jest częścią zestawu w drewnianym bloku:
> https://ostry-sklep.pl/gerlach-991-deco-wood-komplet
-nozy-kuchennych-5-szt-w-bloku-10963
>
> Wszystkie noże są z tej samej stali.
>
> Nie jestem zwolennikiem noży w blokach, bo najczęściej są to słabe noże i
> IMHO lepiej osobiście skomponować sobie zestaw (choćby na raty).
> Zwłaszcza, że takie zestawy są stosunkowo drogie (tu 334,13 PLN). Ale tu
> przynajmniej jeden z ważniejszych noży jest chyba całkiem porządny.
Czy reszta jest nieporządna? Czym byś zastąpił mały obierak, na przykład?
> Poza tym bloki drewniane sprzyjają hodowli drobnoustrojów,
> IMHO lepiej nie trzymać noży w wylęgarni bakterii :)
Żartujesz, tak? :-) Ileż bakterii przeżyje na gładkiej, suchej powierzchni
stali z domieszką silnie trującego chromu, molibdenu czy wanadu? :-))
Pewnie tyle co ... kot na łapach przyniesie...
W każdym razie wiem, że ostre noże trzeba właśnie trzymać w bloku
a nie luzem w szufladzie, bo w szufladzie tępią się szybko obijając
o siebie ostrzami a i skaleczyć się nimi w szufladzie łatwiej... ;-)
> Te noże Gerlacha mają całkiem dobre opinie, np:
> https://forum.knives.pl/index.php?topic=149942.20
>
> W ogóle polecam ten portal i forum, zawsze można zadać pytanie.
> Tu przemyślenia jednego z "nawiedzonych" forumowiczów m. in. na temat tego
> właśnie noża szefa kuchni:
>
> http://www.adammarczak.com/blog/ostro-noze-w-kuchni/
Dzięki.
> Ach, noże mają jedną "wadę" dla niektórych - producent zaznacza wyraźnie
> "nie należy myć w zmywarce".
> Ja myślę, że to informacja "proszę nie psuć noży niewłaściwą obsługą"!
> :)
Myślę, że zmywarka może niekorzystnie wpłynąć na kolor i błysk
wykończenia drewnianej rękojeści... stali raczej nie stępi: za niska temp.
Ale ja jeszcze nie zgłupiałem aby noże prać w zmywarce... :-)
|