Data: 2009-06-02 00:58:43
Temat: Re: noze kuchenne - roznice
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:1c6mblro2ezyd$.1faowutjyku44$.dlg@40tude.net...
> Dnia Sun, 31 May 2009 22:59:46 +0200, agent73 napisał(a):
>
> > On Sun, 31 May 2009 21:42:58 +0200, Ikselka <i...@g...pl> wrote:
> >
> >>Fale i ząbki powodują powstawanie bajońskich ilości okruchów, czego nie
> >>znosze, zwłaszcza kiedy chleb ma chrupką skórkę i odpryski spod ząbków
noża
> >>lądują na całej podłodze kuchni.
> >
> > Ja jeszcze do powyższego dołożę notoryczne zjeżdżanie takiego
> > ząbkowanego noża w jedną stronę (te ząbki są nie symetrycznie
> > nacięte). Za cholerę nie mogłem tym prosto kromki ukroić, a świeży
> > chleb był cały poharatany!
>
> Dokładnie, dokładnie. Jak tym kroić - nie wiem.
>
> > Zatem specjalny nóż do chleba leży w
> > szufladzie pod kuchenką,
>
> Jej, to zupełnie jak u mnie pod blatem :-D
>
>
> > może jak będę miał terochę czasu to przerobię
> > go na szlifierce na taki zupełnie zwykły nóż kuchenny :-)
>
> Dobry pomysł, muszę TŻ poprosić o przeróbkę.
Raczej poczytaj o pracy ostrza, kątach ostrza, kątach przyłożenia ostrza.
Taki nóż musi być ustawiony płaszczną ostrza pod kątem przyłożenia do
płaszczyzny kromki. Ogólnie kup sobie "maszynkę" do chleba, czyli krajalnicę
na korbkę lub prąd.
|