Data: 2015-10-11 19:35:37
Temat: Re: o głodzie nowości
Od: Qrczak <q...@q...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia 2015-10-11 19:30, obywatel Pszemol uprzejmie donosi:
> "Qrczak" <q...@q...pl> wrote in message
> news:561a90eb$0$27506$65785112@news.neostrada.pl...
>> Dnia 2015-10-11 17:14, obywatel Pszemol uprzejmie donosi:
>>> "Piotr" <a...@s...pl> wrote in message
>>> news:561a79d3$0$597$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>> Przydałby się taki "kulinarny punkt kulminacyjny"...
>>>>
>>>> Może kulebiak? Jeden czy dwa duże (do dzielenia na porcje)
>>>> plus kilka małych do zjedzenia jednoosobowo.
>>>> Najlepszy na ciepło, ale można i na zimno.
>>>> Można z samym masełkiem, albo z sosem pomidorowym
>>>> albo jakimś białym (czosnkowym).
>>>> Masz przy okazji coś z naszego (europowschodniego)
>>>> kręgu kulturowego.
>>>> Pod warunkiem, że dostaniesz kapustę kiszoną gdzieś w tej
>>>> "hameryce" (bo tam chyba przebywasz).
>>>
>>> Nie znałem takiej potrawy... dzięki, bo wygląda ciekawie!
>>> Piszą w Wiki, że pochodzi z Rosji:
>>>
>>> Coulibiac
>>>
>>> A coulibiac is a type of Russian pirog usually filled
>>> with salmon or sturgeon, rice or buckwheat,
>>> hard-boiled eggs, mushrooms, onions, and dill.
>>> The pie is baked in a pastry shell, usually of
>>> brioche or puff pastry.
>>>
>>> Place of origin: Russia
>>
>> Bidne kresowiaki...
>
> Sukces ma wielu ojców a porażka zawsze jest sierotą.
> Przypomina mi to wojny o to, kto pierwszy wymyślił pizzę lub pierogi :-)
Tu najbardziej patriotycznie jest jednak o pyzach.
Q
--
Niektórzy zarzucają mi bycie szowinistą, a ja zawsze w takiej sytuacji
powtarzam, że to nieprawda, bo szowiniści to tacy goście, którzy
uważają, że kobieta powinna siedzieć w kuchni.
Ja natomiast uważam, że w kuchni też może coś popsuć.
|