Data: 2008-01-30 19:50:16
Temat: Re: obiad wystawny
Od: Ikselka <i...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Wed, 30 Jan 2008 20:46:53 +0100, Ikselka napisał(a):
> Dnia Wed, 30 Jan 2008 20:48:39 +0100, JBP napisał(a):
>
>> Użytkownik "Ikselka" <i...@w...pl> napisał w wiadomości
>> news:1f1k50kvd3ezb$.15g4g5j1w90nb$.dlg@40tude.net...
>>
>>> Tyle, że do wszelkich surowych warzyw czerwonych, pomarańczowych i
>>> zielonych to raczej trzeba używać oliwy/oleju do sosu, aby się właściwe
>>> witaminy lepiej potem wchłaniały - ponieważ są rozpuszczalne w tłuszczach.
>>
>> Sałata bądź ogórki stanowiły dodatek do innych potraw, zwykle obiadowych
>> drugich dań, a w nich na ogół występował tłuszcz - na przykład w sosie czy
>> innej omaście.
>> JBP
>
> Ale chodzi o tłuszcze roślinne - w surówkach np.
...ponieważ one są dostępne w płynnej postaci i po wymieszaniu z warzywami
równocześnie zabezpieczają je przed utlenianiem się witamin w nich
zawartych, zanim je spożyjemy. Trudno surówkę wymieszać ze smalcem lub
masłem.
--
XL wiosenna
===========================================
Adres na WP nieaktywny. Priv tylko na e...@o...pl
Pozdrawiam podszywki - produkujcie sie dalej, nie mam nic przeciwko temu,
byle było mądrze :-P
|