Data: 2006-02-09 10:44:11
Temat: Re: obowiązki dzieci w domu ...
Od: Jarek Spirydowicz <j...@w...kurier.szczecin.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
In article <dscj51$d6$1@atlantis.news.tpi.pl>,
"Radek" <r...@o...pl> wrote:
> Użytkownik "Jarek Spirydowicz" <j...@w...kurier.szczecin.pl>
> napisał w wiadomości
> news:jareks-FE8151.11470208022006@gigaeth-gw.news.tp
i.pl...
> >>
> >> > Nie wiem jak dla Ciebie, ale dla mnie robienie własnych przetworów
> >> > to
> >> > przede wszystkim sprawa kubków smakowych.
> >>
> >> Kolorowa oferuje dwa słoiczki za 150 zł.
> >> Dla mnie sprawa kubków smakowych tu się kończy.
> >>
> > To kup gdzieś trochę pierogów z kapustą smakujących tak jak moje.
> >
>
> Jarek, naprawdę nie widzisz paradoksu?
> Jeśli _tylko_Twoje_ pierogi są dobre, to oznacza, że tysiące ludzi,
> którzy myślą podobnie _do_Ciebie_ traci czas - jedzą świństwa.
>
Jeszcze tylko powiedz, w którym miejscu twierdziłem, że wyłącznie moje
są dobre.
Nie pisałem nawet, że tylko moje mi smakują - bo w szkolnej stołówce w
podstawówce jadłem nawet trochę lepsze. Tyle że to było za wczesnego
Gierka. Podejmiesz się odszukać tę kucharkę?
> Jeśli Twoje pierogi są rzeczywiście tak genialne - to teraz, czy za
> dwa pokolenia ktoś wreszcie sprzeda Twój sekret, ew. założy
> rodzinny interes - i będzie robił ich więcej.
> Ale wtedy to już Twoje superpierogi staną się "żarciem ze sklepu", tak?
>
Nie. Nie ma żadnego sekretu - chyba że za takowy uznać przysmażanie
kapusty na smalcu czy używanie dobrych surowców. A nie staną się, bo
pewnych rzeczy robić na skalę przemysłową po prostu się nie da.
> U nas, jeśli chodzi o pierogi konkretnie, to działa tak:
> próbowalismy wielu, ale idealnie podpasowały nam firmy X (nic nie
> ukrywam, po prostu rozpoznaję po torebce - nie pamiętam ;), od roku
> kupujemy tylko takie... od jakiegoś czasu ciężko je dostać niestety,
> ale bywają... zawsze staramy się mieć zapasik :)
>
Nie wątpię, że w sklepach można znaleźć potrawy, które będą na tyle
smaczne, że nie będzie mi się chciało stać przy garach i robić samemu.
Ale co do pierogów, to rodzaj farszu wybrałem nieprzypadkowo :)
--
Jarek
Kamil 27.11.98, Police
To tylko moje prywatne opinie.
|