From: Wojciech Wierba <w...@m...desy.de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: offtopic - noze
Date: Sat, 13 Jan 2001 16:59:16 +0100
Organization: DESY
Lines: 49
Message-ID: <3...@m...desy.de>
References: <93pp8r$4sl$1@news.tpi.pl> <7...@i...com.pl>
NNTP-Posting-Host: pcx1483.desy.de
Mime-Version: 1.0
Content-Type: multipart/mixed; boundary="------------D2CBA46687FB43004DA1F8C0"
X-Mailer: Mozilla 4.72 [en] (Win98; I)
X-Accept-Language: pl,en
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!news.ast
ercity.net!news.ipartners.pl!news1.ebone.net!news.ebone.net!newsfeed.sovam.com!
Radio-MSU.net!claire.desy.de!not-for-mail
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:40956
Ukryj nagłówki
Bielak Grzegorz wrote:
> czy ktos was w zapleczu domowym zajmuje sie ostrzeniem nozy ???
> jakich sie uzywa oselek ???
> na such czy mokro ????
No coz, trafiles w temat bardzo mi bliski.
Naprawde dobre efekty przy malym nakladzie pracy daje szlifierka
z tarcza diamentowa (tzw. garnkowa).
Przy odrobinie wprawy naostrzenie 20 nozy to tylko 15 minut pracy.
Niezle efekty daja wszelkiego typu oselki (jak do kosy) i wtedy
pracujemy na mokro. Wymaga wprawy i pracy, minimum 1-5 minut na noz.
Do podostrzenia noza w rakcie pracy polecam ostrzalki reczne. Wyglada to
jak pret z rowkami jak w pilniku. Daja szybki, ale krotkotrwaly efekt.
Ostrzenie nozy przy pomocy 'ostrzalek' z kolkami widiowymi jest po prostu
niszczeniem noza, daje efekt ale bardzo krotkotrwaly.
Po naostrzeniu noza nalezy nim przeciagnac po kawalku drewna aby usunac
ewentualne wiorki stalowe.
O nozach moge pisac dlugo, jesli Cie to interesuje to zapraszam na priv'a.
Wojtek Wierba
|