Data: 2011-03-07 15:13:10
Temat: Re: olej czy smalec?
Od: "Panslavista" <p...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"tomjas" <t...@W...onet.pl> wrote in message
news:slrnin9l10.3o5.tomjas@krusty.localhost...
> On Mon, 7 Mar 2011 01:08:48 -0800 (PST), JaMyszka wrote:
>> On 7 Mar, 08:25, tomjas wrote:
>>> On Sun, 6 Mar 2011 13:38:22 +0100, Julia wrote:
>>> > witam. Na czym smazyc potrawy na patelni na smalcu czy na oleju.
>>> > Chodzi mi o
>>> > to na czym zdrowiej poniewa? stykam sie z ró?n? opini?
>>> > dziekuje i pozdrawiam
>>> Masło klarowane.
>>
>> No właśnie! Prawie wszystko na nim smażę.
>> Ale ostatnie mnie zaskoczyło - bo zrobiłam je tak jak zawsze, a ono na
>> suchej patelni skwierczy, jakby była w nim woda. A zawsze wybieram to
>> klarowane masło o jednolitej konsystencji. Może się orientujesz, czym
>> to masło było "wzbogacone"? I czy Tobie też czasami się tak zdarza?
>>
> Masło klarowane robię sam z masła extra. U mnie zawsze skwierczy bo
> wrzucam je na bardzo gorącą patelnię i to jest normalne. Jesli bylaby
> woda to by "strzelalo", więc chyba nei za wiele pomogę.
> Pozdrawiam.
Skwierczą dodatki olejowe (margaryna "wrobiona ') w mixie.
|